Projekt SMArt Gospel pomáhá už podesáté. Benefiční koncert se koná ve čtyřech českých městech

10. ročník projektu SMArt Gospel se uskuteční v Plzni, Brně, Ostravě a Praze. Benefiční koncert konaný 22. října ve čtyřech městech České republiky pořádají místní gospelové sbory. Výtěžek poputuje ve prospěch dětí se spinální muskulární atrofií.

SMArt gospel

V Plzni se koncert koná v kostele sv. Martina a Prokopa v Lobzích od 18 hodin. Vystoupí soubor Touch of Gospel pod vedením Michala Beránka.

„Gospel je hudební žánr, který patří do kostela a odtud vzešel. Ale samozřejmě dneska se hraje i na pódiích a na koncertech. Původně to je bohoslužebná hudba, která se hrála v americkém prostředí,“ uvedl dirigent sboru Touch of Gospel Michal Beránek.

Touch of Gospel koncertem zároveň oslaví 20 let své existence. Za dobu trvání soubor odzpíval velké množství koncertů a vystupoval na různých místech v České republice, ale i v zahraničí.

„To, co máme na repertoáru je gospel v jeho současné podobě. To znamená, i když dojde na některou tradiční píseň, třeba Oh Happy Day nebo We Shall Overcome nebo podobné písně, tak je hrajeme v té podobě, jak se hraje gospel v současnosti v Americe nebo v Evropě.“

S Touch of Gospel vystoupí dánská zpěvačka Sarah Moshage. Koncert podpoří konkrétní věc, a to konání tábora pro děti se spinální muskulární atrofií. Tábor pořádá Markéta Vlčková pod hlavičkou spolku SMART-Help, z.s. Děti s touto vzácnou dědičnou chorobou, která je postupně připravuje o svalovou sílu, si mohou právě i díky koncertům SMArt Gospel vyzkoušet, jaké je to být na táboře a zvládnout týden samostatně - bez rodičů.

„Tím, že posluchači přijdou na koncert, nejenom uslyší gospel a uvidí samozřejmě celý ten zážitek, také pochopitelně přispějí na tuhle dobrou věc,“ dodal Beránek.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio