Projekt Začni správně pomáhá dětem z dětských domovů

17. květen 2019 15:35

Rok a půl strávil na ulici dvacetiletý Dominik, který vyrůstal v dětském domově. Díky projektu Začni správně se dostal do startovacího bytu a mohl začít žít běžný život.

Děti, které vyrůstají v dětských domovech, se po odchodu často potýkají s nejrůznějšími problémy. Proto existují různé neziskové organizace, které jim při vstupu do reálného života pomáhají. Jednou z nich je obecně prospěšná společnost Yourchance, která v Česku působí už 9 let a stojí za projektem Začni správně. Díky němu terénní pracovníci mladým lidem pomáhají hledat práci, bydlení a řešit další životní situace. 

Dominik se do dětského domova se svými sourozenci dostal v šesti letech. Od té doby vystřídal několik zařízení, než se v osmnácti mohl vrátit ke své biologické rodině. „Bydlel jsem u mámy, ale ta byla na ubytovně. Chodil jsem do práce z ubytovny a někdy jsem se tam nemohl jít ani vyspat, tak jsem byl celou noc venku a pak šel do práce špinavý. Trvalo to rok a půl,“ popsal.  „Domča neměl bydlení ani práci, bylo to docela bouřlivý období, takže je před námi řešení dalších věcí, nyní je nově u nás na startovacím bytě a teď si musí zřídit takzvané pojištění na blbost, aby měl krytá záda, kdyby mu tady třeba praskla voda, nebo kdyby se něco rozbilo,“ doplnila terénní pracovnice Jana Fajfrová, která s mladými lidmi řeší nejrůznější problémy. 

„Moje práce spočívá hlavně v tom, že radím, pomáhám, aby věděl, kam má jít, co má dělat,“ vysvětlila.  „Nahrazuje mi mámu,“ přiznal Dominik. Díky pomoci terénní pracovnice se mohl Dominik začátkem května nastěhovat do startovacího bytu a pomalu si zvyká na nové životní podmínky. „Určitě je to změna, spánek mám všelijaký, mám stres, co budu jíst. Pracuji ale v baru. Byl jsem v takové situaci, že bych to sám nezvládl,“ řekl s tím, že by chtěl mít v budoucnu vlastní byt a s přítelkyní vychovávat děti lépe, než to kdysi dělala jeho vlastní máma.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio