Proti nové městské policii v Nepomuku vzniká petice

26. leden 2022 14:48, aktualizováno

Nepomuk na jižním Plzeňsku má od začátku tohoto roku novou městskou policii. Zároveň ale někteří lidé podepsali petici za její zrušení. Nepomuk je podle nich bezpečným městem, které strážníky nepotřebuje.

Od začátku tohoto roku dohlíží na pořádek v Nepomuku na jižním Plzeňsku nová městská policie. Zatím má jen jednu strážnici, která je zároveň velitelkou. „Lidé mi mávají, usmívají se na mě,“ popsala první pocity ze začátku své služby. Strážnice má za sebou první odchyt zatoulaného psa, pokuty zatím nerozdává, třeba špatné parkování chce zatím řešit domluvou. Opilé lidi, kteří se často toulají v centru města, zatím usměrňovat nemusela. „Je to zajímavé, ale celý prosinec jsem je vídala na náměstí a od mého nástupu do služby tam nebyli,“ řekla.

Na jaře k Lucii Taušlové přibydou další dva strážníci. Do konce roku jich má být dohromady pět. Podle některých lidí jde ale o zbytečnou a také drahou záležitost. Dokonce vznikla petice za zrušení nově vzniklé městské policie. Její provoz vyjde ročně na 2,5 milionu korun, půl milionu stálo auto pro strážníky a na dalších 2,5 milionu korun přijde pořízení kamerového systému.

Podle autorů petice jde o vyhozené peníze

Podle autorů petice za zrušení městské policie v Nepomuku by tyto peníze šlo použít jinak. „Máme tady oddělení státní policie, kriminalita tady není vysoká, rozpočet města je 100 milionů za rok, takže náklady na policii nejsou zanedbatelnou položkou,“ myslí si jeden ze signatářů a zároveň zastupitel Nepomuku Pavel Kroupa.

Starosta Nepomuku Jiří Švec si ale stojí za svým záměrem: „Prvním impulsem bylo, že byl k dispozici hotový strážník, který nepotřeboval žádná další školení.“ Městská policie v Nepomuku má také převzít administraci průjezdového radaru, kterou zajišťovala policie v Blovicích, tím město ušetří ročně 300 tisíc.

Autoři petice považují za zbytečný i nový kamerový systém. Jenže podle starosty kamery na mnoha místech pomůžou. „Už byla vytipovaná místa, například u školy, u kruhového objezdu, u mateřských škol, kde došlo k ne zrovna hezkému chování některých lidí,“ popsal. Vedení města se bude zabývat peticí, až bude splňovat náležitosti a až ji obdrží. To se zatím nestalo.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio