Protiprávně sterilizované ženy zřejmě budou mít nárok na odškodnění

16. červenec 2021

Protiprávně sterilizované ženy pravděpodobně získají nárok na odškodnění ve výši 300.000 korun. O návrhu rozhodne Senát ČR.

Možnost získat odškodné se týká žen, které byly sterilizovány mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012, tedy v období od platnosti zákona o zdraví lidu do přijetí nové normy pro zdravotnické zákroky. Pro sterilizaci se tyto ženy nemusely podle zdůvodnění rozhodnout svobodně, ale po přesvědčování nebo hrozbě odebrání dětí či dávek. Žádost by podávaly podle návrhu do tří let od účinnosti zákona.

Žádosti bude posuzovat ministerstvo zdravotnictví. Odškodnění nebude podléhat zdanění. Podle autorů poslanecké předlohy by se mohlo týkat až 400 lidí. Stát by tedy mohl vyplatit nejvýše 120 milionů korun.

Podezření na nucené sterilizace v Česku, a to především romských žen, zveřejnilo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů. Desítky žen se pak přihlásily veřejnému ochránci práv, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavést odškodné už v roce 2006. V roce 2009 se za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související