Protivládní protesty v Kyjevě pokračují. Zraněných přibývá, jsou i první mrtví

22. leden 2014

Při srážkách mezi policisty a demonstranty v ukrajinské metropoli Kyjevě zahynulo podle ukrajinské opozice už sedm lidí. Informace o počtu obětí se ale rozcházejí. Opozice tvrdí, že policejní jednotky se vymykají kontrole a útočí na demonstranty ostrými náboji. Vláda namítá, že oběti mají na svědomí sami protestující.

Od listopadu, kdy opozice začala protestovat proti tomu, že vláda odmítla podepsat dohodu s Evropskou unií, už skončilo v nemocnicích několik set lidí. Dosud se ale konfrontace obešly bez mrtvých.

Podle zdrojů ukrajinské opozice zemřelo sedm lidí. Pět z nich bylo údajně zastřeleno, umučená těla dvou dalších prý byla nalezena v lese nedaleko hlavního města.

Oficiální zdroje udávají nižší počet obětí. Zatím není ani jasné, jestli demonstranty v centru města zabily kulky nebo gumové projektily. Ukrajinský premiér a zastánce tvrdého postupu vůči demonstrantům Mykola Azarov prohlásil, že policie ostré náboje nepoužívá.

„Za smrt těch lidí mohou organizátoři a někteří účastníci nepokojů,“ uvedl. Azarov označil účastníky pouličních bitev z tvrdého jádra opozice za teroristy, trestu podle něj neuniknou.

Způsob, jakým ukrajinský režim přistupuje ke krizi, vyvolal v zahraničí vlnu kritiky. Vláda ovšem tvrdí, že střety vyvolávají ultrapravicoví extremisté vedení zahraničními aktivisty, a vyzývá proto západní mocnosti, aby se přestaly vměšovat do vnitřních záležitostí země.

Novinář Oleksa Livinski z Kyjeva s tím ale nesouhlasí. „Nejvíc bojují mladí lidé, kteří jsou radikálnější, ale neřekl bych, že jsou za tím nějaké další mocnosti. Jsou to zkrátka lidé, kteří jsou nespokojení s dnešní vládou,“ myslí si.

A v protestech chtějí pokračovat. „Jestli prohrajeme, bude ještě hůř. Musíme vydržet,“ řekl jeden z demonstrantů, Andrej Avramenko.

Policie v poledne vytlačila demonstranty z barikád, které následně zlikvidovala. Vzduchem pak opět létaly zápalné láhve, petardy i granáty se slzným plynem. Dění v ulicích prakticky nepřetržitě přenášejí místní televize.

Jednání jsou zatím bezvýsledná

„Pod mraky se hromadí dým z hořících policejních aut, z hořících pneumatik. Mezi zbytky barikád se pohybují speciální policejní jednotky a demonstranti. Centrum města je poměrně nepřehledné. Je to skutečně atmosféra, která působí velmi pochmurně,“ informuje z Kyjeva zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Mezitím se vůdci ukrajinské opozice sešli poprvé od zostření politické krize s prezidentem. Schůzka Vitalije Klička, Arsenije Jaceňuka a Oleha Ťahnyboka s Viktorem Janukovyčem trvala přes tři hodiny, žádný konkrétní výsledek ale nepřinesla.

Prezident podle Klička jen nezávazně připustil, že lze diskutovat o demisi vlády, předčasné volby ale nepotvrdil. Další jednání by mělo proběhnout ve čtvrtek. Vůdcům opozice naslouchaly na Náměstí svobody desetitisíce stoupenců.

Násilnosti provázejí manifestace proti režimu hlavně v posledních dnech. Na Ukrajině totiž dnes začaly platit nové zákony, které zavádí proti protestujícím tvrdé postihy.

Podle Ruska by se situace na Ukrajině mohla vymknout kontrole. Varoval před tím tamní ministr zahraničí Sergej Lavrov a zároveň - stejně jako ukrajinský premiér - vyzval evropské země, aby se do ukrajinské politické krize nevměšovaly.


Protivládní demonstrace na Ukrajině vypukly na konci listopadu loňského roku kvůli tomu, že prezident Viktor Janukovyč nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií. Opozice se tak obává příklonu země k sousednímu Rusku. Požaduje rezignaci prezidenta i premiéra Mykoly Azarova a předčasné volby. Ti to odmítají, jsou prý však ochotni s opozicí jednat.

Lavrov kritizoval hlavně otevřenou podporu, kterou protivládním demonstrantům osobně vyjádřila řada západních politiků.

Do Kyjeva přijela v posledních týdnech například šéfka evropské diplomacie Cathrine Ashtonová nebo německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Právě Ashtonová dnes vyzvala ukrajinskou vládu a opozici k dialogu a odsoudila násilí posledních dní

Evropská komise také pohrozila případnými sankcemi vůči Ukrajině. Zákroky proti odpůrcům režimu kritizují i Spojené státy, které zatím zrušily víza pro představitele odpovědné za policejní zásahy z minulých měsíců.

Ukrajinské zásahové jednotky dnes dopoledne podnikly další zásah proti radikálním demonstrantům, kteří okupují centrum Kyjeva
autoři: mak , jpr , ldo , Kristina Winklerová , sib , Martin Ježek
Spustit audio