Průvodce po Hradní stezce bude navigovat turisty i v češtině

Katalog německé turistické trasy Hradní stezka (Burgenstrasse), která vede po hradech a zámcích Německa a zasahuje až do České republiky, letos poprvé vychází v českém jazyce. Představuje na 60 hradů a zámků mezi nimiž leží téměř 1 100 kilometrů. Hradní stezka oslavila v loňském roce 50 let od svého založení a v Německu patří mezi nejstarší projekty svého druhu.

Na české straně začíná trasa v Chebu. Odtud pak pokračuje k dalším 12 objektům v Česku až na pražské Hradčany. V Česku je součástí Hradní stezky 14 památek. Součástí katalogu jsou nyní i tipy na dvou- až třídenní výlety na zajímavá místa kolem hlavní trasy Hradní stezky. V její české části je prvním tipem na výlet zámek Kynžvart s obrovskou zámeckou knihovnou nebo kabinetem kuriozit, který zde založil někdejší vlastník kancléř Metternich. Další cesta pak vede na hrad Loket a poté do Bečova, kde je možné zhlédnout unikátní relikviář sv. Maura.

Loket

Na 48 stranách uvádí katalog také nejvýznamnější pravidelné akce, které se na trase Hradní stezky odehrávají. Jsou mezi nimi jarmarky, rytířské turnaje, tradiční místní svátky a podobně. Sdružení českých a německých historických měst

Hradní stezka spojuje nyní i každodenní přímá autobusová linka. Luxusní autobus se závěsným zařízením na deset jízdních kol je od letošního roku v provozu od května do září. Odjíždí z Prahy, pokračuje přes Plzeň, Norimberk až do Mannheimu. Cestu je možné kdykoliv přerušit a později pokračovat nebo cestovat zpět.

Zámek Kynžvart - kabinet kuriozit
autor: zdt
Spustit audio