Průzkum o postoji Evropanů k Židům

8. červenec 2007

V jednom z našich minulých pořadů jsme vás informovali o americké organizaci Liga proti hanobení. Ta nedávno zveřejnila výsledky svého průzkumu o postoji Evropanů k Židům. S výsledky vás seznámíme v našem následujícím příspěvku.

Průzkum americké Ligy proti hanobení se uskutečnil v pěti evropských zemích: Francii, Itálii, Španělsku, Německu a Polsku. Celkem 2714 osob v něm telefonicky odpovědělo na několik zadaných tvrzení, přičemž dotázání volili ze dvou možností: "spíše pravda" nebo "spíše nepravda". Výsledky ukázaly, že více než 60 let po skončení druhé světové války v Evropě stále přetrvávají silné protižidovské předsudky.

Nadpoloviční většina dotázaných z různých částí Evropy soudí, že Židé jsou více loajální izraelskému státu než zemi, jejímiž jsou občany. Velké množství respondentů rovněž svým vyjádřením podpořilo tradiční antisemitské klišé, že "Židé mají příliš velkou moc ve světě obchodu". Toto tvrzení podpořilo celkem 39 % dotázaných. Obdobně 44 % dotázaných považuje za "spíše pravdivé" tvrzení, že "Židé mají příliš velkou moc v mezinárodních financích". Co se týče odpovědí týkajících se obchodu a financí, negativní náhled na Židy oproti poslednímu obdobnému výzkumu Ligy proti hanobení z roku 2005 vzrostl ve všech zemích, kde se konal.

Ani další skutečnosti zjištěné při výzkumu nejsou příliš povzbudivé. Soudě podle jeho výsledků velká část Evropanů soudí, že Židé příliš mluví o holocaustu - tuto tezi podpořilo 47 % dotázaných. Plných 20 % dotázaných současně nadále obviňuje Židy z Ježíšovy smrti.

Část průzkumu Ligy proti hanobení uspořádaného v pěti evropských zemích se rovněž týkala blízkovýchodního konfliktu. Čtvrtina respondentů podpořila tvrzení, že jejich názor na Židy je ovlivněn akcemi izraelského státu, přičemž plných 52 % odpovědí z této skupiny uvádělo, že tyto akce zhoršují názor na Židy. Téměř polovina dotázaných se postavila za tezi, že "američtí Židé kontrolují americkou blízkovýchodní politiku", přičemž v Polsku tak soudilo plných 56 % účastníků průzkumu.

Podle prezidenta organizace Ligy proti hanobení Abrahama Foxmana průzkum je důvodem ke znepokojení. Jak řekl, "milióny Evropanů nadále přijímají širokou škálu tradičních antisemitských stereotypů a spikleneckých teorií... Takové postoje napomáhají podněcování a legitimizování antisemitismu včetně násilí proti Židům". Jak Abraham Foxman dále uvedl, "výsledky průzkumu dokazují, že jednotlivé vlády a celá Evropská unie sice verbálně odsuzují antisemitismus, avšak musí najít způsob, jak mu čelit; je třeba nalézt metody a programy, které zlomí staré stereotypy, vytvořit takové vedení, jež antisemitismus učiní v jednotlivých společnostech nepřijatelným jevem."

autor: Leo Pavlát
Spustit audio