První babybox v Plzeňském kraji začal sloužit v klatovské nemocnici

16. duben 2009
Tento pořad

V Klatovské nemocnici začal včera fungovat první babybox v Plzeňském kraji. Zařízení za více jak 250 tisíc korun je umístěno na gynekologicko porodnickém oddělení nemocnice. Jak zjistil Jan Dvořák, prosazení babyboxu v Plzeňském kraji patřilo mezi nejsložitější.

Plzeňský kraj byl posledním regionem v zemi, kde toto zařízení dosud chybělo. Klatovský babybox je v pořadí 23. v Česku, do konce roku by se mělo otevřít dalších sedm. Babyboxy dosud pomohly zachránit životy 17 dětem.

Získání místa pro zařízení v Plzeňském kraji nebylo snadnou záležitostí. Pouze klatovská nemocnice, druhá největší v kraji, s instalací speciální schránky souhlasila. U všech dosud instalovaných babyboxů se podařilo díky sponzorům shromáždit celou částku, zhruba čtvrt milionu korun, na výrobu speciální schránky. V Klatovech se to podařilo jen z přibližně jedné čtvrtiny.

Logo

Otevření babyboxu se zúčastnila i hejtmanka Milada Emmerová, která se dosud příliš netajila svým nesouhlasem k projektu, postupně ale změnila názor. Ještě jako ministryně zdravotnictví byla prý proti, nyní je mnohem smířlivější. Stále trvá na tom, že matky mají jiné lepší možnosti, jak nechtěné dítě anonymně porodit, dát k adopci nebo pěstounské péči. Zároveň ale uvedla, že babybox může být řešením například pro množství cizinek či sociálně slabších lidí, kteří přišli o práci a dostali se do velmi tíživé situace. Mimo jiné i proto jsou na schránce také nápisy v ruštině.

autor: jsd
Spustit audio