První česká zelená střecha na paneláku vzniká v Plzni

20. březen 2020 15:15

Zelenou střechu má v západočeské metropoli třeba základní a mateřská škola v Černicích, onkologický pavilon nebo parkovací dům ve fakultní nemocnici. Nyní se pro takový nápad rozhodlo i několik desítek nájemníků panelových domů v Plzni na Slovanech v Krejčíkově ulici. V České republice jsou vůbec prvním sdružením vlastníků, které šlo do podobného projektu.

Sprchu na psy i jízdní kola, místnost na stolní tenis nebo vlastní výměníkovou stanici - to všechno už nájemníci čtyř panelových domů v Krejčíkově ulici mají. A protože už nechali dům i zateplit, pustili se do unikátní zelené střechy.

Na střeše bude kromě pochozí trávníkové plochy, také posezení, ke kterému přivede obyvatele chodníček. Okolo atik bude vrstva tzv. kačírku a nebude chybět pás suchomilných rostlin.

„Máme dvě malé holčičky. Těším se, že tam s nimi budu chodit. Nikam se mi nezatoulají, nic je nepřejede,“ řekla natěšeně jedna z obyvatelek domu.

Zelený ráj za 7 milionů

„Na opravu střechy jsme si museli vzít úvěr. Fond oprav nenavyšujeme a naopak lidi uspoří energii,“ vysvětlil Petr Hlaváč, předseda sdružení vlastníků. Projekt vyjde na sedm milionů korun. Město Plzeň přispělo částkou 600 tisíc korun, která bude utracena za osetí. Sdružení vlastníků žádalo i další instituce o dotace, ale neuspělo. První česká střecha na paneláku bude hotová v polovině roku.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio