První knihu vytištěnou v Čechách představí Muzeum knihtisku a knihy v Plzni

30. květen 2015

Nové muzeum přivítá už za pár dní první návštěvníky, chystá pro ně řadu zajímavostí. Lidé se mohou těšit na staré stroje i unikátní tisky.

Muzeum knihtisku a knihy v Plzni vzniklo v prvním patře historické budovy, která už od roku 1911 funguje jako tiskárna. Expozice začíná v nové přístavbě a zabírá plochu zhruba 800 metrů čtverečních.

„Ta myšlenka byla ty historické věci, které tu zůstaly po našich předcích v této tiskárně, aby neskončily ve sběrných surovinách, ale abychom i mladší generaci mohli ukázat, jak se dělaly noviny v Plzni a ostatní tiskoviny," vysvětlil záměr vytvoření muzea jeho majitel Ota Rubner.

Muzeum tvoří dvě části. První se věnuje knize jako takové a jedním z hlavních taháků pro návštěvníky je speciálně vyrobená maketa prvního plzeňského tisku. Tím je Arnoštova statuta z roku 1476.

Další část muzea pak nabízí expozici, která představuje knihtisk a všechno, co s ním souvisí. Návštěvníci tam uvidí mimo jiné sazečské pracoviště, tvorbu knihtiskové formy a nechybí ani různé sázecí stroje a tiskové rychlolisy. Podle sazeče Ondřeje Vítovce stojí za zmínku hlavně sázecí stroj americké výroby, kterému se říká intertype.

„Pracuje se na tom podobně jako na psacím stroji. Po zmáčknutí klávesy, se písmeno nenapíše, ale vypadne ze zásobníku, je vlastně odlité z mosazi. Slouží potom jako forma, do které se naleje liteřina, což je směs olova a dalších příměsí. Zatímco ta odlitá část dole vypadne, tak ty mosazné formičky se roztřídí zpátky do těch zásobníků a já zase můžu psát, čili to písmo neustále cirkuluje dokola a tenhle stroj je už skoro sto let starý," říká Vítovec.

Návštěvníci si proces knihtisku vyzkoušejí na vlastní kůži

V budově někdejší plzeňské tiskárny se tiskly hlavně noviny. Pracovalo se na tři směny a zapotřebí bylo opravdu kvalifikovaných zaměstnanců. Jak přesně taková práce probíhala, teď mohou návštěvníci nejen vidět, ale mohou to doslova zažít na vlastní kůži.

„Když budou mít zájem, stroj se může pustit, můžou si zkusit spustit matrici a na každý dotaz dostanou odpověď, pokud ji budeme znát," slíbila Jarmila Šůsová z Muzea knihtisku a knihy.

Muzeum zahájí provoz 1. června. V 9 hodin bude první prohlídka a poslední bude v 16 hodin. Návštěvníky pak muzeum přivítá každý den od pondělka do soboty. Přijít může opravdu každý, prostory jsou totiž bezbariérové. Lidé i skupiny se budou moci objednávat na prohlídky prostřednictvím rezervačního systému, který jim bude v brzké době k dispozici na internetových stránkách.

autoři: mkl , sch
Spustit audio