První mistrovství Plzeňského kraje v orbě proběhne v sobotu v Klatovech

6. říjen 2022 16:07, aktualizováno

Klatovská zemědělská škola chystá na víkend velké oslavy. Připomíná si 150. výročí založení a při této příležitosti se rozhodla uspořádat mimo jiné i jednu tematickou soutěž. Konat se bude první otevřené mistrovství Plzeňského kraje v orbě.

Na připravovaném mistrovství v orbě se nesoutěží v rychlosti. Na každý pozemek je určen čas, za jaký je nutné ho pečlivě zorat. Soutěžící si tedy mohou pohrát s technikou. Při soutěži je nutné si dát pozor téměř na vše. „Na hloubku orby, její šířku. Zkrátka aby brázda vypadala co nejlépe,“ sdělil učitel odborného výcviku Michal Mazanec.

Soutěž má tvrdé podmínky

Hodnotí se hloubka orby, kterou porotci určují podle stavu půdy a stanoviště. V Klatovech to dělá 18 cm. V hloubce může být rozdíl maximálně 2 cm. Taková je tolerance. Dále se hodnotí také šířka brázdy, zaklopení, stejnoměrnost brázdy a dodržení časového limitu.

Chystá se Mistrovství plzeňského kraje v orbě

Jaké parametry musí splňovat soutěžní pozemek, nařizuje Společnost pro orbu ČR, která je součástí světové organizace pro orbu. „Na nás bylo vybrat pozemek, aby byl na rovině, aby tam bylo do určité výšky strniště a nešlo ani tak o typ půdy,“ sdělil za organizační tým Vladislav Smolík, ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské.

Velikost soutěžního pozemku je dva tisíce metrů čtverečních, délka sto metrů a šířka podle typu pluhu. Přihlášeno je 8 soutěžících s traktory a 6 s koňmi. Přihlásili se také veteráni a lidé, kteří chtějí orat ve volném stylu. Krajské mistrovství v orbě bude probíhat v sobotu od 10 do 16 hodin na pozemcích školní farmy v Klatovech.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio