První mládě okapi v historii České republiky!

22. září 2008

Významný úspěch chovatelů ZOO Dvůr Králové - narození prvního mláděte pralesní žirafy okapi v historii Zoo Dvůr Králové i České republiky!

Včera v 7 hodin a 5 minut se v ZOO Dvůr Králové narodilo první mládě pralesní žirafy okapi v historii zoo. Začátek porodu nahlásil ošetřovatel v 6,00 hodin ráno. V 6,30 byly již vidět přední nožky až po karpální klouby a špička čumáku, 7,03 byla venku i hlavička. Etana začala tlačit a hned 7,04 byla venku celá hlava a celý krk, pokračovaly další stahy a v 7,05 bylo mládě celé venku. Po chvíli Etana vstala a začala mládě olizovat. Už v 7,20 se pokusila mládě postavit, a to v 7,26 poprvé stojí na vratkých nožkách. Malé okamžitě míří pod břicho Etany a hledá struky, to se mu podařilo v 7,39 a poprvé začalo sát mateřské mléko. V 8,04 odešla placenta, kterou samice ihned sežrala. V současné době se matka se o mládě vzorně stará, mládě se střídavě krmí a odpočívá.

Porod sledovaly kromě ošetřovatelů a dalších zaměstnanců zoo, také desítky dalších lidí na internetu v rámci projektu Mládě pralesa. Ten připravil ve spolupráci s naší zoo profesionální tým Českého rozhlasu Online pod vedením ředitele Mgr. Miroslava Bobka. Na stránkách www.rozhlas.cz/mladepralesa běžel přímý přenos z pavilonu okapi 24 hodin denně již od 18. 8. 2008. Na porod Etany tak čekali lidé na celém světě a jejich ohlasy jsou vskutku nádherné. Proto mají takové projekty mimořádný vzdělávací potenciál a vzbuzují veliký zájem veřejnosti. Na stránkách Mládě pralesa je nabídnuta i řadu rozšiřujících informací nejen o okapi, ale o přírodě a její ochraně vůbec. Zatím je navštívilo zhruba 10 000 lidí, po narození mláděte okapi očekáváme ještě podstatné zvýšení návštěvnosti. Internetové přímé přenosy ze života zvířat mají v Českém rozhlase dlouhou tradici a ani u spolupráce se ZOO Dvůr Králové se nejedná o první projekt. Mimořádně úspěšný byl už projekt sledování porodu severního bílého nosorožce nazvaný Mládě milénia.

Návštěvníci zoo mohou sledovat mládě také v pavilonu okapi. Zatím sice pouze na velkoplošných obrazovkách, ale pokud bude vše dobře probíhat, tak bude brzy představeno veřejnosti i v expozici.

Co předcházelo narození okapi v ZOO Dvůr Králové?


Okapi v ZOO Dvůr Králové - samec Deto - dorazil 17. 8. 2004 z Antwerp

Okapi v ZOO Dvůr Králové - samec Ahadi - dorazil 13. 5. 2005 z Basileje

Okapi v ZOO Dvůr Králové - samice Etana - dorazila 30. 6. 2006 z Antverp

Geneticky vzácnější samec Ahadi byl určen jako partner samice Etany. Poprvé došlo ke spojení Ahadiho a Etany již v roce 2006, ale jelikož ještě Etana spolehlivě necyklovala a Ahadi se choval zpočátku agresivně, od spojování bylo upuštěno. Opět byli spojeni až v létě 2007. Tehdy již došlo k opakovanému páření a koncem roku nám Dr. Schwarzenberger z veterinárního institutu z Vídně potvrdil z odebraných vzorků trusu, že Etana je březí. Porod byl očekávám v měsíci září a termín byl stanoven na období od 16. 9. do 26. 9. Po celou dobu březosti byla Etana bedlivě sledován a vážena, přibrala celkem 62 kg. Tato péče samozřejmě bude pokračovat i po porodu a v případě potřeby budou upravovány i krmné dávky.

Zajímavosti o pralesních žirafách okapi:

Poprvé se o existenci tohoto podivného zvířete zmiňuje anglický žurnalista a cestovatel Henry Morton Stanley, který se o něm doslechl od domorodých Pygmejů na svých cestách v konžském tropickém deštném pralese Ituri v letech 1888 - 1890. Zvíře s pruhovanými zadními končetinami bylo považováno za druh koně nebo zebry. V roce 1899 se vydal pozdější ugandský guvernér sir Henry Johnson tuto zprávu ověřit. Od Pygmejů, kteří zvíře nazývali o´api, získal kusy kůží a později lebek, podle kterých bylo zvíře v roce 1901 popsáno. Lebky jasně dokládaly, že se nejedná o koně, nýbrž o pralesní žirafu. Ta byla tedy vědecky pojmenována jako Okapia johnstoni. Poprvé se okapi dostala mimo africký kontinent v roce 1919, do ZOO Antverpy. První mládě se narodilo v roce 1954 také v Antverpách.

Zajímavá údaje o okapi na závěr: Kohoutková výška 150 - 180 cm
délka 250 cm
váha 225 - 300 kg
novorozenec 16-30kg
Samice jsou větší než samci. Samice obývá v přírodě území 1,9 - 5,1 km2, samec dvakrát více (4 - 10 km2).
Říje: jednou za 14 - 16 dní, trvá 2 - 5 dnů
Páření: až několikrát za hodinu
Březost: 14 - 15 měsíců
Kojení: 9 měsíců
Odložení: Mládě může být odloženo až 24 hodin, samice příchozí z pastvy hledá mládě podle zvuků pod prahem lidské slyšitelnosti 30 - 12 Hz.
Predátor, který okapi může ohrozit: levhart (skokem ze stromu)
První narozená mláďata mimo Afriku: 1954, 1956 - Antverpy (mláďata zabita samicí)
Odchovy: pravidelné odchovy od 60. let minulého století
Věk: nejstarší doložený věk samec 30 roků, 10 měsíců - ZOO Dallas

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu