První tramvaje k Západočeské univerzitě by měly vyjet v prosinci

3. červen 2019 16:13

Dopravu v Plzni zkomplikuje ode dneška další dopravní uzavírka. Až do poloviny prosince je uzavřená Kaplířova ulice na Borech, důvodem jsou práce na tramvajové trati na Borská pole.

Stavbu tramvajové trati za 66 milionů korun na plzeňská Borská pole komplikují chybějící nákresy inženýrských sítí v prostoru bývalých kasáren. Zatím je trať hotová ze třetiny, první tramvaje by se tam měly objevit těsně před koncem roku. „Momentálně se nacházíme asi v třetině prací. Hotovou máme spodní stavbu u točky ZČU, spodní stavbu u parkoviště úřadu práce a založení točky Dobřanská, “ řekl stavbyvedoucí Petr Bron. Stavbu se podaří urychlit minimálně o dva měsíce. To ale neznamená, že by stavbyvedoucí nenarážel na problémy. „Narážíme na inženýrské sítě, které nejsou nikde zaznamenané, hlavně v oblasti bývalých kasáren. Ty sítě nikde nejsou zaznačené, byly tajné,“ prozradil.

Tramvajová linka pojede přes most, potom se zatočí a pojede kolem univerzity a kolem už vystavěných bytů na Technické ulici a bude pokračovat kolem Decathlonu, kde u ulice U letiště skončí. Podle Pavla Grisinga, vedoucího odboru investic plzeňského magistrátu, budou na budoucí trati čtyři tramvajové zastávky v obou směrech: před křižovatkou Klatovská-Kaplířova, u Borského parku, v točce Dobřanská a u Západočeské univerzity a v točce u Letiště. Plzeňské městské dopravní podniky připravují jízdní řády. Některé tramvaje se budou točit zhruba v polovině a další by měly jezdit až na konečnou před univerzitu.

Na původní konečné bude kavárna

„Původní konečná tramvaje číslo čtyři bude revitalizována. Bude tam umístěna kavárna a bude to takový důstojný vstup do Borského parku. Odbor koncepce a rozvoje navrhl studii, kde by měly být zachované koleje a měly by tam být ukázkově staré podvozky tramvají, aby se koleje nemusely vytrhávat,“ poznamenal Pavel Grising.

Se stavbou souvisí dlouhodobá uzávěrka Kaplířovy ulice. „Auta nebudou moci jezdit po Dobřanské ulici od sjezdu na 1/27 až po konec Kaplířovy ulice po křižovatku s Klatovskou třídou. Tato uzavírka bude trvat až do spuštění zkušebního provozu tramvají, takže do 15. 12.,“ řekl Petr Bron. Kvůli uzavření Kaplířovy ulice budou odkloněny linky autobusů MHD číslo 24, 26, 30, 36 a noční spoj N1.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio