Prvorepublikové vanilkové rohlíčky od prababičky Josefa Maršálka se vám nerozpadnou

Kdo by nemiloval vanilkové rohlíčky. Základem je kvalitní recept, proto v tomto receptu nejsou žádná vejce, ale to podstatné je, nechat rohlíčky po upečení na plechu vychladnout. Pokud je budete obalovat horké, budou se vám lámat. Když dodržíte uvedený postup, upečete dokonalé rohlíčky.

Postup

Ingredience
  • Na 40–45  rohlíčků:
  • 70 g mletých lískových oříšků (se slupkou)
  • 50 g cukru
  • 140 g másla
  • 190 g hladké mouky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 g mleté skořice
  • 1 g soli
  •  
  • Na ozdobení:
  • jedlé třpytky

Do mísy nasypeme cukr, mouku, mleté ořechy (případně mandle, vlašské ořechy nebo i pistácie v kombinaci s citronovou kůrou), přidáme mletou skořici a sůl. Vše promícháme.

Potom přidáme studené máslo a rukama vypracujeme kompaktní těsto. Musí zůstat studené. Nezpracováváme ho tedy dlouho, patří mezi křehká mastnější těsta.

Poté rovnou tvarujeme rohlíčky. Vezmeme si kousek těsta do dlaně (asi 10 g na větší rohlíček), párkrát těsto zmáčkneme mezi sevřenými prsty a pak v dlaních vyválíme váleček. Váleček stočíme do tvaru rohlíčku (podkovy) a odložíme na plech s pečicím papírem. Klademe v rozestupech, protože je tam hodně tuku a během pečení rohlíčky lehce nabydou.

Pokud chcete mít rohlíčky exkluzivní, použijte na odvážení jednotlivých kousků digitální váhu. Na jeden menší rohlíček budete potřebovat asi 8 g těsta, na větší přibližně 10 g.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 ℃ asi 12–15 minut na horkovzduch.

Po vytažení z trouby Josef rohlíčky necukruje, ale sprejuje stříbrnými potravinářskými třpytkami. Můžete je samozřejmě obalit v moučkovém cukru s přidáním pravé vanilky, nebo vanilkového cukru. Ale pozor, nikdy rohlíčky v cukru neobalujte ještě horké, aby se vám nerozpadly. Počkejte, až na plechu vychladnou.

Josef Maršálek

Prvorepublikový recept má po své prababičce. Ta sloužila ve 20. letech 20. století v Praze u bohaté měšťanské rodiny a rohlíčky dělala z poctivých surovin – z lískových oříšků a pravé vanilky.

Během pečení jsme si užili dost legrace, zazpívali si a také společně vybírali ten nejhezčí talíř pro vanilkové rohlíčky. Bylo to pohodové adventní setkání.

Josef Maršálek