Psí útulek v obci Borovno je přeplněný. Zařízení může ihned nabídnout k osvojení 15 pejsků

10. duben 2017

Útulek pro zatoulané, opuštěné a týrané psi v Borovně na jižním Plzeňsku je přeplněný. V současné době je tam o zhruba deset psů víc, než je jeho kapacita. Zařízení funguje dva roky a slouží pro celé jižní Plzeňsko. Často se ale do útulku dostanou i pejsci z větších vzdáleností. Provozovatelé teď usilovně hledají pro psy nové majitele.

Psí útulek v Borovně slouží jako víceúčelové zařízení, které se snaží psům poskytnout maximum, co je v jeho silách i kapacitních možnostech. Ovšem i ty mají své hranice. K dispozici mají vnitřní kotce a venkovní s výběhem.

Momentálně je v zařízení kolem 30 psů, ačkoliv jeho kapacita činí zhruba o deset méně. K adopci je připraveno 15 pejsků. „Potřebujeme, aby pejsci, kteří jsou na to připravení a jsou příliš hodní a hezcí na to být v útulku, aby ten svůj domov našli. Bohužel tu máme i psy týrané. Teď k nám přišlo osm psů, kteří byli zabavení státem - žili v otřesných podmínkách. Většinou se jedná o mladé křížence malého vzrůstu, kteří dobře spolupracují. Dokonce už na čtyři máme adopci,“ říká Andrea Kolmanová ze spolku Storgé, která psí útulek vede.

Útulek pro zatoulané, opuštěné a týrané psi v Borovně na jižním Plzeňsku funguje dva roky a slouží pro celé jižní Plzeňsko. Často se ale do útulku dostanou i pejsci z větších vzdáleností

Vzhledem k tomu, že někteří psi mají složité a leckdy bolavé osudy, je zapotřebí i zde dodržovat řád a jistá pravidla. „Některé kotce jsou označené červeným fáborkem proto, že u nich není stoprocentní jistota, že by někoho nemohli pokousat. Je to hlavně kvůli studentům, kteří sem chodí na praxi a návštěvníkům, aby k nim nechodili,“ doplnila Kolmanová.

S venčením pomáhají studenti církevní školy v Plzni, kteří hrátky se psy absolvují jako povinnou školní praxi. Mezi ně patří i Anna Brabcová a Amálie Čtveráková. Ty sem jezdí celý týden a v průměru v útulku stráví zhruba pět hodin denně. „Myslím si, že se jedná o dobrou věc a zároveň pomáháme zaměstnancům, aby to neměli tak těžké,“ dodává Amálie.

Fotografie a informace o psech, které útulek nabízí k osvojení, najdou zájemci na internetových stránkách útulku pro psy v Borovně.

autoři: čer , jik
Spustit audio