Psy z vědeckých laboratoří čekalo utracení. Teď se desítky bíglů v útulku učí, že člověk není nepřítel

Šanci na nový a lepší život dostaly čtyři desítky bíglů v útulku v Borovně na jižním Plzeňsku. Předtím znali jen klece ve výzkumných ústavech. Tam je vědci používali k pokusům a pak je čekalo utracení. Většina ze čtyřiceti bíglů už má ale nového majitele.

„Bígličky jsou po operaci očí, podstoupily specializovaný zákrok na oční klinice v Pardubicích. Doufám, že holčičky půjdou do adopce,“ popisuje vedoucí útulku Andrea Kolmanová, zatímco rozděluje piškoty čtyřem fenkám bígla.

Čtěte také

Spolupráce s laboratořemi

Bíglové z laboratoří se do Borovna dostali díky lidem z Beagle Clubu. „Oslovili mě, zda bych se neujala několika bíglíků, kteří byli propuštěni z laboratoří. Byla jsem z toho v šoku, protože jsem netušila, že v České republice se ještě testuje na psech,“ kroutí hlavou.

Teď se snažíme spolupracovat s laboratořemi, aby nám pejsky po testacích dávali k socializaci s následnou adopcí, než aby se ti psi utráceli,“ dodává Andrea Kolmanová. 

Zdravotní stav psů je podle ní dobrý. „Akorát jsme zjistili, že je tady genetický problém s očičky, který budeme do budoucna řešit. Pejskům byla asi aplikována nejrůznějších léčiva a odebírala se krev.“

Alespoň jednomu dát domov

„Když k nám pejsek přichází, strašně moc se bojí lidí, rukou, kontaktu. Naším prvním úkolem je pejska na učit, že člověk není nepřítel a že ne všechna manipulace bude obnášet bolest a nějaké utrpení,“ vysvětluje Andrea Kolmanová.

Jednou z majitelek bíglíků je Daniela Ettlerová z Rožmitálu: „Chtěli jsme aslespoň jednomu z nich dát lepší domov.“

V útulku je teď šest bíglů, kteří čekají na nové majitele. Pokračují také jednání s další laboratoří, odkud by mohli přijít psi k adopci.

autoři: Veronika Krátká , vma
Spustit audio

Související