Publicista Zdeněk Buchtele objevuje regionální historii. Vypátral i dosud neznámá fakta o založení letiště ve Velké Hleďsebi

21. říjen 2019

Kusy leteckých motorů z druhé světové války, části podvozků, zbytky neznámého elektronického zařízení i modely letounu a letiště. To jsou předměty, které připravuje pro vznikající regionální muzeum ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní historik Zdeněk Buchtele.

Zdeněk Buchtele připravil pro vznikající muzeum také model bývalého letiště

Mezi průkopníky evropského letectví patřila na začátku 20.století i západočeská obec Velká Hleďsebe. V její těsné blízkosti totiž vzniklo nové letiště, které patřilo mezi první v někdejším Československu. Těmto málo známým, ale přesto významným událostem se dlouhodobě věnuje historik Zdeněk Buchtele. Autor desítek odborných článků a publikací o zajímavých místech v západních Čechách.

Pan Zdeněk vypátral například přesné místo přistávací a vzletové plochy, a to podle starých záznamů a také unikátního filmovému záběru, který se před časem objevil v televizním cyklu Hledání ztraceného času historika a publicisty Karla Čáslavského.

Více se dozvíte v rubrice Náš příběh:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související