Puhdys: Už nehrají, ale zůstávají legendou německého rocku

30. listopad 2020

Skupina Die Puhdys byla jedním z prvních východoněmeckých interpretů, jimž bylo povoleno vystupovat v Západním Německu. Jde o jednu z nejúspěšnějších rockových skupin světa zpívajících německy.

Jednou z nejstarších rockových skupin v Německu byli Die Puhdys. Před lety prohlásili, že budou hrát až do rockového důchodu, ale v roce 2016 svoji činnost ukončili. Můžeme klidně říci, že stále jsou skupinou kultovní.

Puhdys vznikli už v roce 1969 v bývalé Německé demokratické republice. Celkem dvanáctkrát získali titul nejoblíbenější rocková skupina NDR. Účastnili se na pěti televizních a filmových produkcích, nejznámější z nich byl film Legenda o Pavlovi a Pavle, k jehož hudebnímu doprovodu skupina nahrála dva své největší hity Geh zur Ihr – Běž za ní a Wenn ein Mensch lebt – Když člověk žije.

Charakteristický zvuk skupiny Puhdys oslovil české posluchače už v roce 1976, kdy u nás vyšla jejich druhá deska s hity Langstreckenlauf – běh na dlouhé trati a Steine – kameny. Své fanoušky si Die Puhdys udrželi po celá dlouhá nedemokratická léta i ve Spolkové republice Německo. Nehráli složité kompozice, ale jasnou a přímočarou hudbu plnou nevyčerpatelného množství hudebních nápadů. Silnými melodiemi s aktuálními texty se tak nikdy nevzdálili ani novým generacím, a to vše bez podbízení a masové reklamy. Dnes jsou německým fenoménem.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.