Půlstoletí vozí turisty lanovka Špičák-Pancíř. Teď se chystá na další sezonu

28. květen 2022 22:22, aktualizováno

Lanovka na Pancíř patří k nejstarším v republice. Je plně funkční a šumavští patrioti ji považují za unikát. V těchto dnech se připravuje na novou sezonu.

Lanovka na Pancíř prochází předsezónní údržbou

Ze Špičáku na Hofmanky a dál na Pancíř do nadmořské výšky 1 214 metrů vozí turisty už jedenapadesát let lanovka dlouhá 2700 metrů. Výhodou může být i to, že je jednosedačková, a tak si během jízdy nemůžete s nikým povídat. Stihnete tak pozorovat vrcholy Ostrý i Velký Javor. Všech 250 sedaček v rámci údržby natírá elektrikář Jarda. „Provádíme kontroly všech spojů na sloupech, na spojovacích skříních, jeden z nás je vždycky na sloupu druhý na montážní plošině,“ vysvětlil.

Díly už se nevyrábí, musí se opravit

Strojník Josef Viliš nahoře nad sloupy ukazuje krabice, kde se měří napětí a proud. „Je tam taková tyčinka, když lano spadne, tyčinka se přelomí a lanovka zastaví,“ popsal jednoduchý bezpečnostní prvek, který je dnes na všech lanovkách. „Musíme zkontrolovat každou sedačku, na všech podpěrách zvednout kladky a udělat revizi. Spousta dílů na tomhle technickém unikátu se už nevyrábí, takže je musíme umět opravit,“ dodal.

Lanovka na Pancíř se rozjede o červnových víkendech a každý den pak bude v provozu od července.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio