Putování po brdském Kokšíně hlídá Anděl Strážný

9. září 2021

Vrch Kokšín s nadmořskou výškou 684 metrů je poměrně nenápadný kopec jihozápadních Brd a zároveň přírodní rezervace. V minulosti se zde nacházelo starobylé hradiště.

„Kokšín je první kopec Brd. Brdy vítají návštěvníka vrchem Kokšín, když přijíždí od Spáleného Poříčí a blíží se k lesům. Je to kopec, který není úplně veliký, dokonce vypadá jako kopec jenom z jedné strany. Od Poříčí je to taková výrazná dominanta, ale když potom turista nastoupá nadmořskou výšku směrem k Novým Mitrovicím, tak tam už je to potom jen takové pozvolné stoupání lesy,“ uvedla vedoucí infocentra ve Spáleném Poříčí Ivana Paseková, která dále pokračovala:

"Pro nás je cenný tím, že je to dominanta našeho kraje. Na jeho úbočích se zachovaly relikty původních jedlových a bukových lesů, samozřejmě také s různými hájovými bylinami, které do té přírody patří. Naši předci se tady také pokoušeli těžit železnou rudu tak, jako na celých Brdech. Tyto pokusy nebyly příliš úspěšné. Dodnes jsou zde vidět stopy po dolování a zachovaly se i v místních názvech, jako třeba Na Šachtě nebo Na Staré šachtě.“

Původ názvu místa není zcela jasný: „Já bych se sama soukromě domnívala, že to mohlo vzniknout od vlastního jména Kokeš, třeba pokud nějaký pán jménem Kokeš někdy vlastnil toto území. Ale známe původ názvu vesnice Hořehledy, která je rozložena na úbočí Kokšína. Tu obývají lidé, kteří shora hledí do údolí z hory Kokšín,“ řekla Ivana Paseková.

V minulosti se na tomto vrchu dokonce nacházelo starobylé hradiště: „Bývalo tady hradiště už někdy v halštatské době. Do dnešních dnů se zachovaly už jen nevýrazné valy, ale hradiště muselo být velké, protože jedna strana má rozměry až 100 metrů. Ale kdo ho obýval a kdy vzniklo přesněji není známo. Ani nevíme o tom, že by tady probíhal někdy nějaký větší archeologický průzkum, ale třeba se jednou dočká i Kokšín,“ sdělila vedoucí infocentra.

Pokud budete chtít vystoupat na samotný vrchol kopce, zelená turistická značka vás tam nedovede: „Ta vede jen po úbočí Kokšína a pokračuje potom dál na Planiny, ale kdybyste se chtěli vypravit na vrchol Kokšína, tak byste měli takovou dobrodružnou procházku, protože sem nevede žádná značená cesta. Cest tam vede víc, ale spíše jen takových pěšinek,“ popsala Paseková.

Kokšín je ozvláštněn několika zajímavými výjevy v podobě cedulí s obrázky: „Tady je jeden z několika obrázků, které lemují cestu do Planin. Někdy zhruba před 100-120 lety je tady naši předkové umístili, protože ty obrázky zachycují různá nebezpečí, která mohou na poutníka v lese číhat. Na každém obrázku je Anděl Strážný, který stojí nad poutníkem, a zrovna na tomto konkrétním převádí děti přes lávku přes rozvodněný potok, na dalším je varuje před jedovatým hadem a tak dále,“ řekla vedoucí infocentra.

Vzdálenost od Plzně: cca 35 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio