Rada kraje schválila návrh na odkoupení lázní v Plzni. Záměr musí ještě schválit zastupitelé

25. srpen 2022 10:34, aktualizováno

Rada Plzeňského kraje v úterý souhlasila s tím, že kraj koupí společnost, která vlastní bývalé plzeňské lázně a získá tak zchátralou budovu. Záměr musí ještě v září schválit krajské zastupitelstvo.

Budova městských lázní v Plzni na Denisově nábřeží už dlouho chátrá. Osud zchátralých lázní zajímá mnoho lidí a možná teď svitla určitá naděje na jejich záchranu. Plzeňský kraj nechal letos v březnu vypracovat znalecký posudek na odkoupení společnosti TWB Praha, která lázně vlastní, za 140 milionů korun. Náklady na rekonstrukci bývalých lázní by se mohly podle předběžných odhadů pohybovat kolem miliardy korun.

Návrh na odkoupení společnosti schválila tento týden Rada Plzeňského kraje. Její rozhodnutí bude muset přijmout ještě krajské zastupitelstvo. To bude tuto záležitost projednávat na zasedání 5. září. „Všichni zastupitelé budou mít s dostatečným předstihem před zasedáním možnost se komplexně seznámit se všemi materiály, tak aby mohli zodpovědně posoudit, zda je využití budovy pro kraj do budoucna zásadní,“ upřesnila tisková mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

K čemu budou lázně sloužit?

Odpověď na to, k jakému účelu by měly lázně sloužit, podává objemová studie, kterou si nechal kraj zpracovat. V nově zrekonstruované budově by mohly vzniknout prostory pro Radovánek, folklórní soubory, a další. „Bazén by se změnil na víceúčelový sál. Nejzajímavější na tom je, že kraj by tam chtěl vyřešit i problematiku galerie,“ uvedl architekt Jan Soukup. Na střeše by mohla být kavárna s výhledem na centrum města a střechy by měly být z části zelené.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio