Rádio :24 jako budoucí hnací motor DAB+ na Slovensku? Problémem jsou pro RTVS finance

3. únor 2023

Na Slovensku by v následujících letech mohlo vzniknout zpravodajsko-publicistické rádio, tamní obdoba Českého rozhlasu Plus. Tuto myšlenku v hlavě nosí generální ředitel veřejnoprávního RTVS Luboš Machaj a podělil se s ní v aktuálním rozhovoru pro magazín Stratégie. Rozhlasové vysílání na Slovensku by takto mohlo oslovit své sté výročí.

Čtěte také

„Já bych chtěl do stého výročí rozhlasu, aby se učinila rozhlasová 24 v podobném duchu, v jakém je ta televizní. Poskytla by posluchačům prostor pro zpravodajsko-publicistický program. Samozřejmě je to problém z hlediska šíření. Český rozhlas už má zpravodajskou rozhlasovou stanici deset let. Nejprve byly jen online, ale v současnosti už vysílají přes digitální vysílání,“ uvedl v rozhovoru pro Stratégie Machaj.

Generální ředitel RTVS konstatoval, že takový krok by rád učinil, ale médium pro něj není v současné době v dobré finanční kondici. Luboš Machaj od začátku nástupu do funkce šéfa veřejnoprávního média upozorňuje na problémy, které jeho fungování doprovázejí. Už jsem upozornil i Radu RTVS, že když to takto půjde dál, budeme nuceni omezit vysílání jen na to, co nám předepisuje zákon. Dvě televizní stanice a čtyři rozhlasové.

Pokud se finanční situace stane neúnosnou, na řadu přijde škrtání v oblasti jednotlivých okruhů. „Museli bychom zrušit :Šport i zpravodajský okruh :24. To ovšem nechci. Nechci být ten, kdo zruší všechno to, co před ním vybudovali jiní,“ upozornil Machaj. RTVS v letošním roce zlepšil pokrytí DAB+ na východně Slovenska ve spolupráci s operátorem Towercom. V následujících měsících pak plánuje spustit nový vysílač v Borském Mikuláši.

autor: lukpo
Spustit audio

Související