Radiofórum - zprávy 14. června 2007

14. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance v Bruselu

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdříve podrobné zprávy, ve studiu je s nimi Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Americká protiraketová obrana v Evropě, to je jedno z hlavních témat dnešního jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance v Bruselu. Česká ministryně Vlasta Parkovaná označila rozhovory za přelomové. Proč, to už je otázka pro našeho zpravodaje v centrále NATO Víta Pohanku, dobrý podvečer.

Vít POHANKA, redaktor:
Hezký večer z Bruselu, tak ta změna je podle ní v tom, že NATO ode dneška oficiálně považuje ten americký systém protiraketové obrany, tedy i plánovanou základnu v Polsku a radar v Česku, za součást společné obrany Severoatlantické aliance. Na tom se podle slov ministryně Parkanové shodli všichni vystupující. Otázkou ovšem zůstává, jak zajistit, aby ten americký systém zajistil také obranu jižního křídla NATO, protože zatím podle stávajících plánů nepokrývá země, jako je Řecko, Bulharsko a další. Tohle je věc, kterou se ještě bude muset Aliance zabývat. Nejpozději by měla přijít s řešením na příštím summitu v Bukurešti v dubnu příštího roku. Podle ministryně Parkanové chápou také ostatní země onu ruskou nabídku na využití radaru v Ázerbajdžánu z posledních dnů jako něco, co může případně doplnit radar v Česku a základnu v Polsku, ovšem ne je nahradit. Dodám jen, že takhle to podle svých prohlášení zcela jistě nechápe Rusko, které by právě chtělo, aby v případě využití radaru v Ázerbajdžánu Američané nestavěli žádná zařízení v Polsku a v Česku. Dodám ještě, že jednání samozřejmě pokračuje i zítra. Posluchače budu dál informovat.

Radovan Krejčíř zatím zůstává v jihoafrickém vězení

Ondřej KAPIC, redaktor:
Radovan Krejčíř zatím stále uniká české justici. Jihoafrický soud totiž ani dnes nerozhodl, jestli vydá stíhaného uprchlíka do Česka. Nepropustil ho ale ani na kauci, jak žádali jeho obhájci. Krejčíř tak zůstane ve vězení v Johannesburgu nejméně do příštího čtvrtka, kdy se bude tamní soud jeho případem znovu zabývat. Vývoj případu sleduje redaktor David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
Ministerstvo spravedlnosti už prý nemůže víc pro vydání Radovana Krejčíře udělat. Oficiální žádost o jeho předání české justici má tamní prokurátor už od pondělí.

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Nám nezbývá, než se skutečně spoléhat na jihoafrickou prokuraturu. Zároveň dělat cokoliv dalšího může jihoafrická strana, a už nám to bylo částečně naznačeno, považovat za nepřípustný nátlak na jejich rozhodovací činnost jejich orgánů, jejich soudů.

David KOUBEK, redaktor:
Říká mluvčí resortu spravedlnosti Zuzana Kuncová. Zdali jsou přímo na místě také zástupci ministerstva nebo státního zastupitelství, ale odmítla komentovat. Snaze o vydání Radovana Krejčíře podle ní údajně škodí mediální šílenství a také tlak opozice. Tento argument už prý jeho obhájci u soudu použili.

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Obhajoba namítá to, že Radovanu Krejčířovi není zajištěn spravedlivý proces v České republice. To znamená, pokud se neuklidní mediální i politická situace v této kauze, skutečně hrozí, že tato kauza jen tímto zájmem bude ohrožena.

David KOUBEK, redaktor:
Radovana Krejčíře odsoudil loni ostravský soud k šesti a půl letům vězení. Stíhaný podnikatel se ale snaží získat v Jihoafrické republice azyl.

ČSSD znovu hrozí, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Ondřej KAPIC, redaktor:
Až na hlasování o nedůvěře vládě by mohlo dojít po zítřejší mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Ta se sejde kvůli kauze vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, která byla minulý týden přidělena jinému žalobci. Sociálním demokratům se ale nelíbí, že by se Čunkova kauza mohla znovu smést ze stolu. Koaliční poslanci jsou totiž rozhodnutí odmítnout program schůze a tím zabránit, aby se případ na půdě sněmovny probíral. Víc redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Politici by se neměli plést do vyšetřování trestních případů. Vše už také vysvětlila nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká na jednání ústavněprávního výboru sněmovny, argumentují koaliční poslanci. ČSSD chce ale stále o věci mluvit, jinak hrozí hlasováním o nedůvěře a podporu prý může čekat i od komunistů, řekl jejich šéf Vojtěch Filip.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Jestli to diskutují občané a my o tom nepřipustíme diskusi, je to otázka slabosti této vládní koalice.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Aby mohla být vládě vyslovena nedůvěra, potřebuje ale opozice sto jedna hlasů, které ovšem zatím nemá.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Je to pro nás morální imperativ, cítíme, že je to nutné, a to i v tom případě, že bychom byli poraženi.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Dodal šéf ČSSD Jiří Paroubek. Přímo předsedu lidovců Jiřího Čunka záměr sociálních demokratů nepřekvapil.

Jiří ČUNEK, předseda KDU-ČSL:
Mně spíš vadí to, že se sněmovna nezabývá věcmi, kterými se zabývat má.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle sociální demokracie by mohl celou věc vyřešit i premiér Mirek Topolánek tím, že by Čunka odvolal.

Česko by mohlo do Schengenu vstoupit ještě letos

Ondřej KAPIC, redaktor:
Česká republika je na dobré cestě přistoupit do schengenského prostoru podle plánu letos v prosinci. Řekl po dnešním jednání s našimi ministry vnitra a spravedlnosti místopředseda Evropské komise Franco Frattini. Připomněl ale, že na letištích při letech v rámci schengenského prostoru se hraniční kontroly zruší až v březnu. Jde o technické opatření kvůli zavedení nových letových řádů. Jak uvádí redaktor Pavel Novák, eurokomisař mluvil s našimi politiky i o podpoře snah nových členských zemí Evropské unie o zrušení amerických víz.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Podle komisaře Frattiniho je nepřijatelné, aby ve vízové politice Spojených států i Kanady přetrvávalo odlišné zacházení s občany starých a nových členských zemí Unie. Politickým cílem číslo jedna Evropské unie je překonat jakékoli rozdíly mezi jednou a druhou skupinou členů. Franco Frattini také uvedl, že americký Kongres má na stole zákon, který by měl tyto rozdíly mezi jednotlivými státy Unie zcela odstranit. "Bude potřeba mít elektronické potvrzení vstupu do země před odletem z EU do Spojených států. Tato nová právní úprava se bude vztahovat na všechny občany Unie bez ohledu na jakékoli rozdíly mezi starými a novými členskými zeměmi."

Ozbrojený konflikt na palestinských územích neutichá

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ozbrojený konflikt na palestinských územích neutíká, neutichá. Dnešní boje mezi stoupenci obou znepřátelených hnutí Hamasu a Fatahu si vyžádaly nejméně čtyřiadvacet obětí. Podle agentury Reuters získal převahu Hamas, když v Gaze obsadil sídlo bezpečnostních složek Fatahu. Prezident Mahmúd Abbás jedná se zákonodárci o dalším postupu. Konflikt ohrožuje mladou vládu národní jednoty, která obě hnutí spojila. Hrozí tak ale faktický rozpad palestinských území na pásmu Gazy ovládané Hamasem a na západní břeh Jordánu, kde má převahu Fatah. Kvůli eskalaci násilí přerušila Evropská komise humanitární operace v pásmu Gazy. Letos na ně přitom vyčlenila šedesát milionů eur.

V procesu s Berdychovým gangem padly první definitivní tresty

Ondřej KAPIC, redaktor:
V první části soudního procesu takzvaného Berdychova gangu padly definitivní tresty. Za únos a smrt podnikatele a několik loupežných přepadení odsoudil pražský vrchní soud celkem dvanáct aktérů na sedm až třináct a půl roku vězení. Odsouzení se mohou proti rozsudku už jen dovolat k Nejvyššímu soudu. Odvolání podat nemohou. Jednání soudu sledoval reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Předseda odvolacího senátu částečně změnil loňský verdikt krajského soudu. Třem obžalovaným snížil tresty v rozmezí od jednoho roku do roku a půl. Davidu Berdychovi, který si už odpykává sedmiletý trest za vydírání, soud ale potvrdil jako další trest rovných devět let a devět dní odnětí svobody.Státní zástupce Josef Štěpina k rozsudku výhrady neměl.

Josef ŠTĚPINA, státní zástupce:
Ty další důkazy, sami jste slyšeli, se zde nenabízejí a já předběžně mohu říci, že rozhodnutím odvolacího soudu nejsem příliš překvapen.

Pavel OTTO, redaktor:
Nejzávažnějším zločinem je případ starý jedenáct let, který skončil smrtí oběti. Odsouzení přepadli a oloupili podnikatele Václava Tomana o několik milionů korun, jeho mrtvolu pak shodili ze zalesněného svahu u Slapské přehrady. Vraždu ale soud neprokázal, takže potrestal viníky jen za loupež. V rozsáhlém procesu Berdychova gangu čelí obžalobě ještě čtyřiadvacet lidí.

Pražské Quadriennale

Ondřej KAPIC, redaktor:
Na holešovickém Výstavišti začíná už za necelou hodinu Pražské Quadriennale. První ročník byl v roce 1967, v letošním roce tedy akce slaví čtyřicet let od svého vzniku. Podle programové ředitelky QuadriennaleSodji Lotker se letos výstava scénografie přesune i do pražských ulic.

Sodja LOTKER, programová ředitelka Pražského Quadriennale:
Praga Theatralis je projekt, který chystáme ve spolupráci s hlavním městem Praha a opravdu se budeme snažit využít Prahu jako jeviště pro různý akce a především představení ve veřejným prostoru, to nejsou pouliční představení, ale jsou to instalace site-specific představení, taneční představení a tak dál.

autor: oka
Spustit audio