Radiofórum - zprávy 28. června 2007

28. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Tisíce pneumatik hoří ve skladu recyklační firmy v Uherském Brodě

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Tisíce tun pneumatik hoří ve skladu recyklační firmy v Uherském Brodě. Na místě zasahuje deset hasičských jednotek a pomáhá i armáda s těžkou technikou. Mrak zplodin přešel přes centrum Uherského Brodu a míří k Šumicím a dál k Luhačovicím. Potvrdil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Ivo MITÁČEK, mluvčí HZS Zlínského kraje:
A hned od počátku, kdy se požár rozšířil, byli ohroženi přímo obyvatelé města Uherského Brodu, protože ten vítr unášel ten nebezpečný černý mrak přímo přes centrum města. Prostřednictvím obce a vyrozumívacího a varovacího systému jsme informovali občany, aby zbytečně nevycházeli ven, neotevírali okna, chránili se před nebezpečným kouřem a hlavně chránili děti a seniory.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Hašení požáru sledoval přímo na místě také redaktor Roman Verner. Dobrý večer, Romane.

Roman VERNER, redaktor:
Dobrý večer.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Jak to na skládce vypadá právě teď?

Roman VERNER, redaktor:
Tak krátce po sedmnácté hodině se nad Uherským Brodem strhla prudká přeháňka. Já jsem si myslel jako laik, že ta voda trochu hasičům pomůže. Bohužel paradoxně nepomohla. Vítr opět rozdmýchal už poněkud zkrocený oheň, takže zasahující záchranáři s vypětím sil bránili vysoké, teda ty blízké výrobní haly před živlem. Zatím se jim to opravdu daří. Jediný menší přínos té bouřky byl v tom, že odklonila sloup dýmu asi o devadesát stupňů a ten teď tolik nezamořuje centrum města. Podle odhadů hasičů, který tam zasahují, by ty nejtěžší práce na likvidaci ohně měly trvat do zítřejšího dopoledne, a to samotné dohašení hlínou a následné odklízení zbytků pneumatik a plastů potrvá nejméně týden.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Za aktuální informace děkuji do Uherského Brodu Romanu Vernerovi. Na slyšenou.

Roman VERNER, redaktor:
Na slyšenou.

Virus H5N1 u uhynulé labutě z Břeclavska

Ondřej KAPIC, redaktor:
Kontrolní testy potvrdily nebezpečný virus H5N1 u uhynulé labutě z Břeclavska. Podle veterinářů ale není důvod k panice. Poblíž není žádný velkochov drůbeže. Není důvod omezovat ani koupání či jiné rekreační činnosti. V okolí rybníka Apollo veterináři vyhlásili dvě ochranná pásma. Kilometrové kontrolní a desetikilometrové monitorovací. Režimy v nich se nebude příliš lišit. Jak zjistila redaktorka Vlasta Gajdošíková, opatření začnou platit od zítřka.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
"Drobní chovatelé z Lednice, Hlohovce a Sedlece by se měli připravit na sčítání domácího ptactva." Uvedl ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Jaroslav SALAVA, ředitel jihomoravské krajské veterinární správy:
Pro tyto obce to po určitou dobu bude znamenat omezení volného pohybu s těmito zvířaty, nejsou to zase až taková opatření, která by byla nesplnitelná. Platí, že by se mělo zamezit možnému kontaktu s volně žijícím ptactvem.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Obyvatelé Lednice i turisté zatím nemají žádné informace o ochranných opatřeních, která veterináři nařídí. Přesto z případného onemocnění většinou nemají obavy.

osoba:
Pokud nebude, ten nakažlivej virus se přenáší jako na člověka, tak myslím, že nějaké nebezpečí nehrozí.

osoba:
Je to on? A jéje, no,tak musí být člověk opatrnej pak, no.

osoba:
Na normální chřipku zemřelo daleko víc lidí. To nebude tak zlé. To se ztratí, tak jako minulý rok v Kosticích nebo kde. To vymizí a hotovo.

osoba:
Chtěli jsme se stavit na pivo, ale není možnost, protože bude to tu zavřené kvůli té infekci. A my se bojíme hlavně o malého, takže jedeme zpátky do Břeclavi na pivo asi. Nechceme nic riskovat.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Veterináři a vojáci skončili likvidaci dvaceti osmi tisíc brojlerů v Noříně na Orlickoústecku. Velkochov drůbeže napadl nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1. O život přišlo také dvě stě kusů domácí drůbeže z domácích chovů v okolí. Vojáci zvířata usmrtili plynem ve speciálních kontejnerech. Armáda teď prostory drůbežárny dezinfikuje. Pokračuje redaktor Martin Stratílek.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Aktuální stav popsala pro Český rozhlas mluvčí hasičského záchranného sboru Vendula Horáková.

Vendula HORÁKOVÁ, mluvčí hasičského záchranného sboru:
Z Nořína již odjíždí armáda. Práce krizového štábu bude ukončena ještě dnes večer. V chovech v okolí byly ve středu také odebrány vzorky, zda se neobjeví vir ptačí chřipky. Výsledky by měly být známy ještě dnes.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Kromě odškodnění od státu dostane zemědělská společnost Zálší, které patří dvě postižené farmy, finanční dar od Pardubického kraje. Radní dnes rozhodli o uvolnění částky sto tisíc korun. Peníze poslouží na úhradu nákladů za likvidaci drůbeže na farmách i v malochovech a následnou dezinfekci v obcích Tisová a Nořín. Největší položkou jsou úhrady za odběr vody z obecního vodovodu při dezinfekci. Pokračuje vicehejtman Roman Línek.

Roman LÍNEK, vicehejtman:
My se budeme snažit chovat ke všem stejně spravedlivě a objektivně v této nezáviděníhodné situaci, která je postihla.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Ptačí chřipka způsobila zemědělské společnosti Zálší škodu za více než čtyři miliony korun. Firma má teď šest týdnů na to, aby podala žádost o odškodnění. Stát by měl po přezkoumání žádosti ztráty uhradit do devadesáti dnů.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Plné znění mimořádných veterinárních opatření si můžete na Radiožurnálu poslechnout po dvacáté první hodině v pořadu Stalo se dnes.

Bodový systém

Ondřej KAPIC, redaktor:
Bodový systém podle ministerstva dopravy zlepšil bezpečnost českých silnic. Některá zlepšení ale trvala jen krátkou dobu od zavedení změn, které platí od 1. července loňského roku. Pod ledna do května letošního roku zahynulo na českých silnicích dokonce o třicet pět lidí víc než loni. Jak ministerstvo, tak řada odborníků ale nevidí chybu v platném zákoně. Redaktorka Lenka Jansová zjistila, že také podle řidičů body provoz na silnicích zklidnily.

osoba:
No, zlepšil ho první měsíc potom, co to bylo zahájený. Pak to řidiči jezdili, to bylo úžasný, to bylo ráj na silnici. Ale dá se to obejít, čili je potřeba opravdu ten systém dodržovat důsledně. Myslím tím teďka ze strany policie a kompetentních orgánů.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Také podle náměstka ministra dopravy Ivo Vykydala pomůže jen důsledné vymáhání tohoto zákona.

Ivo VYKYDAL, náměstek ministra dopravy:
Velmi dobře v Praze je známo úsekové měření rychlosti, kdy vlastně automaticky je možné vyhodnotit porušování pravidel.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Odborníci se většinou shodují na tom, že český systém není k řidičům přísnější než ve většině ostatních evropských zemí. Podle Pavlíny Skládané z Centra dopravního výzkumu ale v Česku chybí některá opatření, například školení pro řidiče, kteří dosáhli určitého počtu bodů.

Pavlína SKLÁDANÁ, Centrum dopravního výzkumu:
V těch zemích, které nemají řidičský průkaz na zkoušku, tak to zpravidla funguje tak, že mladí řidiči jsou hodnoceni buď přísněji, anebo přecházejí o oprávnění už po dosažení nižšího počtu trestných bodů.

Odmítnutí vládních reforem veřejných financí sněmovním výborem

Ondřej KAPIC, redaktor:
Sněmovní výbor pro sociální politiku odmítl vládní návrh veřejných financí. Definitivně o reformě rozhodne až dolní komora jako celek koncem letních prázdnin. Zamítnutí dnes prosadili sociální demokraté a komunisté, protože ve chvíli hlasování měla opozice nad koalicí ve výboru těsnou početní převahu. Pro kabinet ale stanovisko výboru zásadní problém nepředstavuje.

Odbory vyzývají vládu, aby se postavila vstřícněji ke školství

Ondřej KAPIC, redaktor:
Odbory vyzývají vládu, aby se postavila vstřícněji ke školství. Obávají se, že platové a pracovní podmínky v resortu se díky reformě veřejných financí zhorší. Jejich zástupci dnes předali vládě petici s podpisy více než šedesáti čtyř tisíc pracovníků. Požadují zvýšení výdajů pro školství tak, aby se jejich podíl na hrubém domácím produktu přiblížil k úrovni ve vyspělých zemích, pokračuje Eva Hůlková.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Petice s podpisy desítek tisíc lidí má naznačit vládě a poslancům, že je třeba se ke školství chovat vstřícněji. Pokud by se tak nestalo, jsou školské odbory připraveny postavit se do čela případným dalším aktivitám pracovníků školství, podotýká František Dobšík z Českomoravského odborového svazu.

František DOBŠÍK, Českomoravský odborový svaz:
My nechceme vyhrožovat, my chceme vyjednávat. A ta petice měla otevřít ty dveře k tomu vyjednávání, to je prostě hlas opravdu té veřejnosti.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
"Platová úroveň je diskriminační," nespokojeni konstatují odboráři, ministryně školství Dana Kuchtová ale říká.

Dana KUCHTOVÁ, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy /SZ/:
Zvýšení platu o jeden a půl procenta je dobrým vyjednaným kompromisem na vládě, která chtěla šetřit daleko více.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Krom toho ministryně slibuje, že najde na platy ještě procento, či půl druhého ze zdrojů ministerstva školství a že nedopustí, aby platy učitelů poklesly nebo nedokázaly pokrýt inflaci. Zatím zůstávají učitelé vesměs nespokojeni. Jako ředitel Fakultní základní školy v Olomouci Jaroslav Hála.

Jaroslav HÁLA, ředitel Fakultní základní školy v Olomouci:
Že to není priorita, to je nabíledni, a to je vidět. A každý samozřejmě na ty tabulky se může podívat.

Krejčíř stále ve vězení

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ani dnes nerozhodl soud v jihoafrickém Johannesburgu, jestli propustí v Česku stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře na kauci z vazby. Krejčířovu žádost o podmíněné propuštění bude znovu projednávat zítra. Před soudem dnes opět vypovídal český policista Jiří Novák. Soudce ho chce vyslýchat i zítra, aby se seznámil s případy, kterými se v souvislosti s Krejčířem zabývá česká justice. Krejčíř je v Česku stíhán kvůli obvinění z majetkových podvodů a z přípravy vraždy.

Velká Británie má novou vládu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Velká Británie má novou vládu. Nový premiér Gordon Brown po poledni představil změny ve složení svého kabinetu. Z Londýna se přihlásila zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ, zpravodajka Radiožurnálu:
V novém kabinetu Gordona Browna bude chybět hned několik jmen, která hrála důležitou roli za Tonyho Blaira. Například ministr vnitra John Reid, či Margaret Beckettová, která vedla britskou diplomacii. Novým ministrem zahraničí bude dosavadní šéf resortu životního prostředí David Miliband. Uprázdněné místo ministra financí, z něhož se Gordon Brown do premiérského křesla přesunul, by měl obsadit jeho dlouholetý spojenec Alastair Darling. V polovině července vláda projde první zkouškou přízně voličů. Doplňovacím hlasováním do dolní sněmovny na uprázdněné místo po Tonym Blairovi. Ten totiž včera složil také svůj poslanecký mandát poté, co ho představitelé takzvaného kvartetu potvrdili ve funkci zvláštního vyslance pro Blízký východ.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Podle premiéra Browna bude hlavním cílem jeho vládního kabinetu zlepšit vzdělávací systém, zdravotnictví a bytovou politiku.

Karpatské bukové pralesy na seznamu UNESCO

Ondřej KAPIC, redaktor:
Karpatské bukové pralesy na území Slovenka a Ukrajiny se probojovaly mezi světové dědictví UNESCO. Pralesy, pozoruhodné svým rostlinstvem a živočichy, se tak staly šestou slovenskou památkou zapsanou na seznam výjimečných světových přírodních a kulturních památek. Mimo to se na seznam dostala nově světoznámá budova opery v australském Sydney, irácké historické město Sámarra a také další památky v Japonsku, Číně, Indii, Turkmenistánu, Jižní Africe, Namíbii a Madagaskaru.

autor: oka
Spustit audio