Radiofórum - zprávy 31. května 2007

31. květen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vicepremiér Jiří Čunek viní policii

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdřív ale zprávy podrobné, ve studiu je s nimi Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vicepremiér Jiří Čunek viní policii z toho, že se snaží zastrašit svědky v jeho kauze. Reagoval tak na informaci, že olomoucká policie tento týden obvinila lidí, lidi z toho, že křivě svědčili v Čunkův prospěch. Podle šéfa KDU-ČSL chce policie jen odvrátit pozornost od vlastních chyb. Okolnosti vyšetřování sleduje redaktorka Naďa Hávová.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Policie přišla z informací, že svědci lhali v Čunkův prospěch. Měli falešně svědčit o tom, že vicepremiér ještě jako starosta nemohl ve Vsetíně převzít půlmilionový úplatek, protože byl v té době na jiném místě. Jiří Čunek je ale stále odhodlaný dokázat svoji nevinu. Současný krok policie je podle něj naprosto bezprecedentní.

Jiří ČUNEK, vicepremiér strany /KDU-ČSL/:
Jsem přesvědčen, že to je hysterie policie.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Vicepremiérovi advokáti už prý chystají příslušné právní kroky.

osoba:
A je dobře, že to bude podnět pro nápravu policie, aby se to nestalo někomu jinému, nejenom politikovi, ale každému občanovi této země.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Jiří Čunek tvrdí, že na svoji obhajobu má připravené tři klíčové svědky. Jenže podle dnešního práva falešně svědčili právě tito tři lidé. Olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová nechtěla mluvit o podrobnostech. Podle ní jen komisař zahájil stíhání proti několika osobám za nadržování a křivou výpověď.

Jitka DOLEJŠOVÁ, olomoucká policejní mluvčí:
V době než toto rozhodnutí bude doručeno účastněním osobám, nebudeme poskytovat žádné informace.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Čunek podle policie jako vsetínský starosta dostal před pěti zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Čunek i zástupci firmy obvinění odmítají.

Od července budou domácnosti platit víc peněz

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zhruba o tři sta osmdesát korun víc zaplatí od července domácnosti, které topí, vaří a ohřívají vodu plynem. Společnost RWE Transgas oznámila, že zvyšuje ceny plynu o dvě celá dvě desetiny procenta. Podrobnosti od redaktora Tomáše Medka.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Živnostník s roční spotřebou sto megabat hodin zaplatí ročně zhruba o sedmnáct set korun navíc. Milan Kajtman, člen představenstva RWE Transgas vysvětluje nárůst cen plynu nepříznivým vývojem cen ropných produktů a černého uhlí na světových trzích. I přesto, že teď ceny vzrostly oproti loňsku jsou nižší.

Milan KAJTMAN, člen představenstva RWE Transgas:
Pokud se podíváme z dlouhodobého pohledu, to znamená srovnáme čtvrtletí roku 2006 a 2007, tak je to pokles o deset procent.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka se ale růstu cen plynu diví.

Jan PROCHÁZKA, analytik společnosti Cyrrus:
Neočekával sem, že se bude cena zvyšovat, naopak. Predikoval sem dvouprocentní pokles z dlouhodobého hlediska, vidím, že liberalizace trhu naprosto nefunguje a ty ceny budou spíše stoupat.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Dříve ceny plynu stanovoval Energetický regulační úřad, teď je určuje sama společnost. Domácnosti si také mohou vybrat od koho budou plyn odebírat. Vzhledem k silnému postavení RWE, ale podle analytiků konkurence existuje spíše jen na papíře.

Změny zákoníku práce

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dohodli na změnách zákoníku práce. Norma, která začala platit letos v lednu, totiž obsahuje podle ministerstva práce a sociálních věcí řadu chyb a ty je nutné opravit. Stížnosti na nový zákoník práce už řeší i Ústavní soud. Pokračuje redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Mezi sedmnácti změnami, které by se měly objevit ve vládní novele zákoníku práce, jsou například přesčasy vedoucích pracovníků, přestávky v práci, odškodnění, nebo délka pracovní doby mladistvých, potvrzuje náměstek ministra práce Petr Šimerka.

Petr ŠIMERKA, náměstek ministra práce:
Jedná se o týdenní délku pracovní doby, zejména po dobu prázdnin, tam by se jim umožnilo pracovat déle než dosud.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Není tam nic aby věcně zhoršilo postavení zaměstnanců a odborů. Jsou tam praktické věci, které ukazuje praxe, že je možný je dělat jednodušším způsobem.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Jednat se teď bude ještě o právní stránce všech změn. Ty by se měly dostat před poslance na podzim. Pro letošek to pak nejspíš budou jediné změny, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn.

Martin JAHN, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy:
Otázka je, jestli na základě názorů Ústavního soudu dojde k dalším změnám zákoníku práce v příštích letech.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
V praxi by se změny měly objevit příští rok.

Žalobce zpřísnil obvinění Kláry Mauerové

Ondřej KAPIC, redaktor:
Žalobce zpřísnil obvinění Kláry Mauerové. Matce týraného sedmiletého Ondřeje z Kuřimi teď hrozí až sedmnáct let za mřížemi. Státní zástupce Petr Coufal vydal pokyn, aby byly skutky, ze kterých je podezřelá hodnoceny přísněji.

Petr COUFAL, státní zástupce:
V tomto případě je možno hodnotit jednání pachatelky výrazně přísněji než dosud, a to v dlouhodobém odebrání osobní svobody. To byl důvod, který naplňuje tu přísnější sazbu ze stávajících tři až osm let na pět až dvanáct let právě kvůli zvlášť závažnému následku, který ta přísnější sazba deklaruje.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Mauerová je stíhaná za to, že od loňského prosince zavírala svého syna nahého a svázaného do komory. Týrání odůvodnila tím, že nezvládla situaci, do které se dostala po rozvodu.

Bývalý minstři Sacher a Vacek tajně v kontrarozvědce

Ondřej KAPIC, redaktor:
Tento týden vyšlo najevo, že bývalí ministři vnitra a obrany Richard Sacher a Miroslav Vacek byli tajnými spolupracovníky komunistické vojenské kontrarozvědky. Dokládají to podle Ladislava Štichy, mluvčího Vojenského zpravodajství nově otevřené archívy. Miroslav Vacek, federální ministr národní obrany z počátku devadesátých let ale soudí, že jde o velmi zvláštní hru zpravodajských služeb. Jak upozornil v pořadu Radiožurnálu 20 minut Martina Veselovského, žádným spolupracovníkem nemohl být, protože sám kontrarozvědku řídil. Přemluvil ho k tomu prý sám premiér Čalfa a další kolegové z vlády.

osoba:
Vojenská kontrarozvědka neměla nikoho u koho by působila a byla předurčena pro armádu. Přesvědčil mě pan premiér Čalfa a dále potom náměstek ministra pan Jan Ruml, abych byl tak hodný a kontrarozvědku si převedl pod ministerstvo obrany. To sem udělal a dnes to někteří pánové popírají.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vacek v pořadu také řekl, že zveřejněním těchto svazků odpoutává Vojenské zpravodajství pozornost od problémů, které v současnosti řeší a příliš se mu to nedaří.

Agenta Litviněnka zabili Britové

Ondřej KAPIC, redaktor:
Agenta Litviněnka zabili Britové, tvrdí ruský podnikatel a současně hlavní podezřelý Andrej Lugovoj. Britští agenti ho prý současné nutili získávat kompromitující materiály o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jak na obvinění reaguje Londýn, zjišťoval tamní spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Mluvčí britského ministerstva zahraničí v televizi řekl, že jde o kriminální záležitost, nikoliv o věc týkající se zpravodajských služeb. V Londýně byl zabit britský občan a jiní britští občané i návštěvníci byli ohroženi. Náš postoj je jasný. Žádost o vydání Lugového pseudu ve Spojeném království byla předána a nyní čekáme na ruskou odpověď. Tolik britský mluvčí. Boris /Nesrozumitelné/ rovněž v televizi zopakoval to, co řekl už několikrát. Totiž, že vraždu Litviněnka zosnoval Kreml.

Putin ostře kritizoval protiraketový systém

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ruský prezident Vladimir Putin se znovu ostře pustil do amerických plánů vybudovat v Evropě protiraketový systém. Obvinil Washington z rozpoutání nových závodů ve zbrojení, ale současně uklidňoval, že Ruska se svět bát nemusí. Putin kritizuje Američany jen dva dny poté, co Moskva otestovala mezikontinentální balistickou raketu, která je údajně schopná americký protiraketový systém překonat.

Bush se chce dohodnout na skleníkových plynech

Ondřej KAPIC, redaktor:
Americký prezident George Bush se chce v příštím roce dohodnout na emisích skleníkových plynů. Vyzval patnáct zemí, které vypouštějí nejvíc, mezi nimi Čínu, Indii a některé evropské státy, aby se do konce letošního roku sešly u jednoho stolu. Washington přitom sám čelí kritice svých spojenců za to, že neratifikoval Kjótský protokol. Ekologická témata budou dominovat summitu G8, který příští týden hostí německý Heiligendamm.

Střelbu milicionářů potrestal dnes polský soud

Ondřej KAPIC, redaktor:
Střelbu milicionářů do protestujících horníků potrestal dnes soud v polských Katovicích. Příslušníci bývalých polských lidových milicí před šestadvaceti lety zastřelili devět havířů a několik dalších zranili. Jak připomíná zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín, protestovali proti vyhlášení výjimečného stavu.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Soudkyně po vynesení rozsudku marně žádala o klid v síni. Příbuzní, kolegové a přátelé obětí masakru vstali a začali sborově zpívat polskou hymnu. Nejvyšší trest dostal velitel zvláštní jednotky lidových milicí. Soud uložil obviněnému Romualdovi Cieślakovi trest jedenáct let odnětí svobody, oznámila soudkyně Monika Śliwińská . Tento rozsudek je přelomem v procesu. Bývalí milicionáři byli odsouzeni za komunistické zločiny spáchané v době nezákonně vyhlášeného výjimečného stavu. To byl meč, teď zbývá ještě ruka a hlava. Vykonavatele jsme sice odsoudili, ale někdo to musel zorganizovat a vydat rozkaz, připomínal bývalý prezident Lech Walesa.

České děti mají rády divadlo

Ondřej KAPIC, redaktor:
České děti mají rády divadlo. Na to sází organizátoři festivalu dětského divadla Dítě v Dlouhé. Jeho devátý ročník začal v úterý a končí tuto sobotu v pražském Divadle v Dlouhé, jak potvrzuje jeho ředitelka Daniela Šálková, většina vstupenek už je prodaná.

Daniela ŠÁLKOVÁ, ředitelka Divadla v Dlouhé:
První ročníky byly trošku rozpačitější, ty diváci skutečně, museli jsme si je najít, museli jsme se naučit je oslovit, ale ty poslední dva, tři roku už ten zájem je obrovský. Ta návštěvnost je stoprocentní a naopak ten festival by mohl být ještě delší a pořád by, myslím, bylo víc zájemců, než kolik jich můžeme uspokojit.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Příští rok proto chtějí organizátoři nabídnout víc představení.

autor: oka
Spustit audio