Radiofórum - zprávy 4. října 2007

4. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Záměna novorozeňat v třebíčské porodnici

Ondřej KAPIC, redaktor:
Nejdřív příští týden odborníci potvrdí záměnu novorozenců, ke které pravděpodobně došlo koncem loňského roku v třebíčské nemocnici. Kriminalisté, kteří se případem zabývají od úterý, dnes prováděli šetření právě v nemocnici. Vzorky zatím odebrali rodině z Jabloňova na Žďársku. Jak říká redaktorka Martina Lustigová, podle neoficiálních informací žije druhá rodina, která vychovává vyměněné dítě, u Okříšek na Třebíčsku.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Jak potvrzuje otec holčičky Libor Broža, pár z Jabloňova měl podezření už v porodnici.

Libor BROŽA, otec holčičky:
V porodnici jí řekli jinou váhu a druhý den večer po koupání jí řekli zase jinou váhu a jiný míry, takže to už mi prostě mi to vrtalo hlavou, a tak to vzniklo všechno.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Rodičům také připadalo zvláštní, že přestože jsou tmavovlasí, vychovávají blonďaté miminko. Testy DNA pak podezření potvrdily. Obě rodiny se dnes setkaly a jsou ochotny si děti vyměnit. Podle psychologů to nebude snadné. Potvrzuje to i Martin Klouda z Linky bezpečí.

Martin KLOUDA, Linka bezpečí:
Určitě to bude trvat nějakou dobu, než k tý výměně bude moci dojít a než bude moci být nastoleno to, jak to vlastně mělo být po tom porodu.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Rodina z Jabloňova bude pravděpodobně požadovat odškodné. Po nemocnici bude chtít deset milionů korun. Advokát Jan Černý říká, že je to reálná představa, nicméně dodává.

Jan ČERNÝ, advokát:
Můj názor je ten, že u nás některé soudy nejsou zvyklé l tak velkých částkách pro fyzické osoby rozhodovat.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Nemocnice se k případu nechce vyjadřovat. Už před časem ale odhalila, kdo si od nich odvezl nesprávné miminko. Matky obou holčiček se jmenují Jaroslavy. To možná mohlo přispět k záměně dětí.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Víkend chtějí obě rodiny strávit společně.

Při zřícení jeřábu zahynuli dva dělníci

Ondřej KAPIC, redaktor:
Při zřícení jeřábu a stavbě aquaparku v Čestlicích u Prahy dnes zahynuli dva dělníci. Třetí je s těžkým zraněním v nemocnici v PrazeStřešovicích. Víc nám řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Tereza JANEČKOVÁ, mluvčí středočeské záchranné služby:
Po příjezdu jsme zjistili, že jeden muž na místě přímo zemřel, druhého, těžce zraněného, se záchranáři snažili zachránit resuscitací, bohužel obnovit základní životní funkce už nebylo možné, tudíž lékař konstatoval smrt. Třetí pacient byl po ošetření transportován Leteckou záchrannou službou s úrazem páteře do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích v Praze.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zraněný dělník má zřejmě poraněnou páteř. Tragická nehoda se stala při montáži stavebního jeřábu. Očitý svědek ji popsal tak, že ocelová konstrukce se s ohromným rachotem, který trval desítky vteřin, zřítila tak, jakoby padala Eiffelovka.

Václav Klaus přijal demisi ministryně školství

Ondřej KAPIC, redaktor:
Prezident Václav Klaus přijal demisi ministryně školství Dany Kuchtové. V čele resortu stála devět měsíců a z kabinetu odešla kvůli sporům o právu operačních programů evropských fondů. Uvolněné křeslo obsadí opět zelení. Zatím se ale nerozhodli, koho nominují. Kuchtová dnes zopakovala, že žádnou zásadní chybu za svého působení na ministerstvu neudělala.

Dana KUCHTOVÁ, odvolaná ministryně školství, mládeže a tělovýchovy /SZ/:
Myslím si, že za mým odvoláním byla především snaha dostat pod drobnohled čerpání z evropských fondů na ministerstvu školství. To, že tady byly nastaveny tyto toky, že se připravovalo jejich čerpání a jednotlivé strany a zájmové lobbyistické skupiny neměly vliv na ministerstvo školství, myslím, že ten hlavní důvod, proč se celá tato mediální kauza, virtuální kauza rozpoutala.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek nevidí v Kuchtové jediného viníka zpoždění.

Jiří ČUNEK, ministr pro místní rozvoj /KDUČSL/, předseda KDUČSL:
Ten program ministryně Kuchtové jako jediný musí být kompletně přepracován. Musí jít do vlády. Tady musím zase říct, že paní ministryně za tohle úplně ona sama nemůže a také jste nikdy neslyšeli, že já bych vyzýval paní kolegyni Kuchtovou k odstoupení.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pořad Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Dvacet minut Martina Veselovského s ministrem Čunkem si můžete poslechnout v repríze od půl desáté večer.

Severní a Jižní Korea míří k mírové dohodě

Ondřej KAPIC, redaktor:
Severní a Jižní Korea míří k mírové dohodě. Takový je výsledek historicky druhého summitu nejvyšších představitelů komunistického severu a demokratického jihu. Kim Čongil a Roh Muhjon se v závěrečné deklaraci také zavázali, že v oblasti sporné námořní hranice ve Žlutém moři vytvoří společnou mírovou zónu. Třídenní schůzku v Pchjongjangu sledoval východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Severní a Jižní Korea se budou snažit o formální ukončení konfliktu z poloviny minulého století. podepsat mírovou smlouvu totiž musí ještě Spojené státy, které v letech 1950 až 1953 stály v čele jednotek OSN, snažících se zabránit invazi komunistické armády ze severu a Číny bojující na straně Pchjongjangu. Častěji se mají také setkávat členové vlády obou Korejí. Už příští měsíc tak spolu budou jednat premiéři a ministři obrany. Roh Muhjon se ale vyhnul kontroverzním tématům, zejména dodržování lidských práv v KLDR a osudu válečných zajatců i Jihokorejců unesených komunistickými tajnými agenty.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Významu této korejské schůzky zhodnotíme v další části Radiofóra.

Stávka německých železničářů

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zřejmě až od pozdních večerních hodin zůstane hádankou, jestli němečtí strojvůdci zítra ochromí dopravu na železnici. O případném zákazu jejich plánované stávky totiž ještě rozhoduje pracovní soud v Saské Kamenici. Napětí mezi vedením koncernu a nespokojenými odboráři, se tak ještě vystupňovalo. Dodává berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Zítřejší stávka má podle odborářů, zastupujících osm tisíc strojvůdců, trvat tři hodiny. I to ale Německým drahám připadalo příliš a ochromení dálkové, regionální i nákladní přepravy se pokusily zabránit právní cestou. Místopředseda odborového svazu GDL Claus Weselsky prohlásil, že nálada mezi strojvůdci je mimořádně výbušná. Většina z nich vážně uvažuje o takzvané divoké stávce, pokud by pracovní soud v Saské Kamenici rozhodl ve prospěch drah.Ty se na dlouho očekávaný protest náležitě připravily a údajně budou schopné udržet na trati všechny rychlovlaky ICE. Jezdit má taky zhruba polovina regionálních spojů a souprav SBahnu. V záloze mají Německé dráhy taky stovky autobusů.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Stávka se dotkne mezinárodních spojů, které do Německa zajíždějí z České republiky. Všechny rychlíky by měly končit v Drážďanech, spoje na zpáteční cestě do Česka by mohly nabrat dvacetiminutové zpoždění.

Záchranné práce v jihoafrickém dole

Ondřej KAPIC, redaktor:
Už jen stovky horníků zbývá zachránit z dolu v Jihoafrické republice. Tři tisíce dvě stě horníků, z toho asi dvě stovky žen uvěznila na dně zlatého dolu nehoda, která vyřadila z provozu fárací výtah. Nikdo ale neutrpěl vážnější zranění. Jak informuje redaktor David Koubek, v jižní Africe se nejspíš po neštěstí zpřísní bezpečnostní předpisy pro provozování dolů.

David KOUBEK, redaktor:
Dlouhé hodiny museli horníci čekat ve dvoukilometrové hloubce zlatého dolu Elandsrand nedaleko Johannesburgu při teplotě kolem čtyřiceti stupňů. Na povrch se mohli dostat jen vedlejším výtahem určeným pro přepravu důlního vybavení. V jedné z šachet se totiž ve středu dopoledne zřítilo potrubí a poškodilo kabely hlavního osobního výtahu. Vedení dolu ale k uvězněným horníkům dostalo tekutiny i jídlo. Podle odborářů může za nehodu zanedbávaná revize důlního vybavení. "Není to pravda. Inspektoři pravidelně prověřovali technické zázemí dolu." Uvedla Lizel Dutua ze společnosti Harmony Gold, která důl provozuje. Místo navštívila i jihoafrická ministryně pro suroviny a energetiku Buyelwa Sonjicová. Vláda podle ní zpřísní příslušné zákony a bezpečnostní předpisy.

Letecké neštěstí v Kongu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Možná až třicet lidí zahynulo při leteckém neštěstí v Kongu. Nákladní letoun ruské výroby Antonov se zřítil a následně explodoval krátce po vzlétnutí z mezinárodního letiště v metropoli Kinshase. Místem dopadu byla příměstská chudinská čtvrť. Podle ministerstva zdravotnictví středoafrického státu je ale obětí z řad obyvatel zasažené oblasti mnohem víc. Trosky letadla jsou rozsety na velké ploše. Dva domy jsou kompletně zničené. Letecká doprava je v obrovském Kongu se špatnou podzemní infrastrukturou hojně využívaná a také hodně nebezpečná.

Výměna řidičských průkazů

Ondřej KAPIC, redaktor:
Do konce roku by si ještě téměř osm set tisíc lidí mělo vyměnit řidičské průkazy, protože doklady vydané mezi 1. červencem 1964 až 31. prosincem 1993 přestanou od Nového roku platit. Určitě už je teď jisté, že zákon o přestupcích umožňuje až třicetitisícovou sankci za pozdější výměnu, varuje redaktorka Eva Kézrová, ale jedním dechem dodává.

Eva KÉZROVÁ, redaktorka:
Přesto se ten, kdo si do konce roku nestihne vyměnit řidičský průkaz vydaný před rokem 1994 nemusí při pozdější výměně bát vysoké pokuty. Většina obcí totiž bude postupovat podobně jako například Prostějov.

Miroslav NAKLÁDAL, šéf odboru dopravy prostějovské radnice:
Pokutu dávat nebudeme, protože společenská nebezpečnost tohoto přestupku je nulová, pokud tedy nebude s tímto řidičským průkazem řídit vozidlo v tu dobu, kdy již nebude platit, tak to budeme řešit pouze domluvou.

Eva KÉZROVÁ, redaktorka:
Přibližuje tamní šéf odboru dopravy Miroslav Nakládal a jak upozorňuje Karel Hanzelka z ministerstva dopravy úřady nebudou z registru řidičů zjišťovat, kdo si průkaz nevyměnil.

Karel HANZELKA, ministerstvo dopravy:
Pokud budete mít řidičský průkaz v šuplíku, nepojedete, nepřijdete na ten úřad, tak ta pokuta nám zřejmě nehrozí.

Eva KÉZROVÁ, redaktorka:
Finanční postih ovšem hrozí řidičům, kteří po Novém roce usednou za volant s neplatným řidičským průkazem. Pokuta se může vyšplhat až na dva a půl tisíce korun. Naopak kdo ví, že už nikdy nechce řídit, měl by se osobně anebo dopisem s ověřeným podpisem řidičského oprávnění vzdát.

Karel HANZELKA, ministerstvo dopravy:
Znamená to, že odevzdáte řidičský průkaz na úřadě a oni vás vymažou z registru řidičů.

Oslavy Divadla Járy Cimrmana

Ondřej KAPIC, redaktor:
Čtyřicet let existence slaví právě dnes Divadlo Járy Cimrmana. K výročí si tvůrci připravili pořad nazvaný Ze hry do hry, což je přehlídka všech dosavadních čtrnácti her, které cimrmanologové v čele s dvojicí Svěrák Smoljak v odkazu fiktivního génia dosud nalezli. Ladislav Smoljak k výročí dodává.

Ladislav SMOLJAK, zakladatel divadla:
Mně přišlo, že je to hodně dlouhá doba na divadlo. Jak jsem slyšel, tak předpovídají třeba divadlu, který vznikne jako autorský divadlo, tak takových sedm, deset let, takže těch čtyřicet let už hodně přesluhujeme.

autor: oka
Spustit audio