Radiofórum - zprávy 6. září 2007

6. září 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Silné deště rozlévají toky z koryt na Jesenicku

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý podvečer. Varování meteorologů se naplnilo. Hladiny řek stoupají. Nejhorší situace je na území Moravskoslezského, Olomouckého a Jihočeského kraje. Říčky Vidnávka a Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dosáhly třetího povodňového stupně. Někde se už toky rozlily a zaplavují lidská obydlí. Vytrvalý déšť dál zvedá hladiny jihočeských toků. Říčka Černá v Líčově na Českokrumlovsku se teď pohybuje na hranici třetího povodňového stupně. O kolik se zvýšila hladina na dalších sledovaných tocích, to už je otázka pro redaktorku Petru Matouškovou. Dobrý den, Petro.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Tak Malše v Pořešíně nad Římovskou přehradou je na úrovni druhého stupně povodňové aktivity. První stupeň překročila také Blanice v Blanickém mlýně, což je v horním úseku nad Husineckou přehradou. K jedničce se přidal také profil Podedvory těsně nad Husineckou přehradou a třetím místem, kde platí první povodňový stupeň, stav /nesrozumitelné/ je Křemelná, což je přítok Otavy nad Sušicí. Řeky stoupají i v dalších sledovaných profilech, ale v žádném z nich zatím nedosahují povodňových stupňů.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Za aktuální informace děkuji redaktorce Petře Matouškové. Na slyšenou.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Na slyšenou.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ve vysílání teď zdravím meteorologa Miloše Dvořáka. Dobrý den.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Nejhůře je zatím postiženo Horní a Dolní Rakousko a také Štýrsko.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Tak bohužel, omlouvám se za technické problémy. Pojďme dále.

Rakousko bojuje se špatným počasím

Ondřej KAPIC, redaktor:
Se špatným počasím bojují také u sousedů v Rakousku. Na silnicích ve vyšších polohách napadl sníh. Na jihovýchodě země zase rychle stoupají hladiny řek a vozovky se proměňují v potoky. Situaci sleduje zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Nejhůře je zatím postiženo Horní a Dolní Rakousko a také Štýrsko. Obyvatelé hornorakouského Steyru se připravují na povodeň. Také v Dolním Rakousku počítají s povodněmi, které se podle statistiky vyskytují každých třicet let. V obci Lilienfeld a jejím okolí odčerpávají ze sklepů vodu a ze silnic odstraňují popadané stromy. Na západě země zápolí se sněhem. Část tauernské dálnice A 10 u Salcburku byla zrána uzavřena, protože museli nasadit sněhové pluhy na úklid čerstvé nadílky.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ve vysílání Radiofóra teď zdravím meteorologa Miloše Dvořáka. Dobrý den.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Hezké odpoledne.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Hrozí nám podobné povodně jako třeba v roce 1997?

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Tak zatím to vypadá tak, že by v tak velkém rozsahu povodně hrozit neměly.

Ondřej KAPIC, redaktor:
To byl meteorolog Miloš Dvořák. Já děkuji za stručnou informaci. Na slyšenou.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Na slyšenou.

Zemřel slavný opěrní pěvec Luciano Pavarotti

Ondřej KAPIC, redaktor:
V italské Modeně se uzavřel život a kariéra operního pěvce Luciana Pavarottiho. Jednasedmdesátiletý tenor zemřel dnes ráno v úzkém rodinném kruhu. Poctu umělci dnes složila řada významných postav hudebního i politického života. Před vídeňskou operou například zavlála černá vlajka. Osobnost jednoho z nejvýznamnějších operních pěvců dvacátého století připomene redaktor David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
Luciano Pavarotti vyprodával operní domy jako La Scale, Královská opera v londýnské Covent Garden nebo metropolitní opera v New Yorku. Právě tam šla v roce 1972 kvůli jeho vysokému C opona sedmnáctkrát nahoru. Kromě talentu vynikal také smyslem pro humor a osobním šarmem. Čím si sám Luciano Pavarotti vysvětloval svůj úspěch?

Luciano PAVAROTTI, operní pěvec:
V prvé řadě si mě s nikým nepletou, fyzicky mě rozeznají. Mají rádi můj hlas i osobnost. Jsem navíc extrovert a mám rád lidi. Nejenom jako publikum, ale opravdu miluju lidi a oni to pravděpodobně vycítí a tu lásku mi vracejí.

David KOUBEK, redaktor:
Řekl před dvěma lety v rozhovoru pro Český rozhlas. Pavarottiho obrovskou popularitu dokládá i počet prodaných desek. Podle nahrávací společnosti, u které vydával, jich bylo přes sto milionů.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Doplním, že pohřební obřad začne zítra ve tři hodiny odpoledne v katedrále v Pavarottiho rodné Modeně.

Trend masivního odchodu policistů se zastavil

Ondřej KAPIC, redaktor:
Trend masivního odchodu policistů se zastavil. V červenci a srpnu nastoupilo do služby víc policistů než z ní odešlo do civilu. Důvodem, proč stovky strážců zákona svlékly uniformy, byl nový služební zákon, podle kterého mají příslušníci bezpečnostních složek nárok na proplacení přesčasů až po odpracování sto padesáti hodin zdarma. Podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Podle řady policistů jim nová norma ve svém důsledku snížila platy. S tím ale nesouhlasí ministr vnitra Ivan Langer. Říká, že plných čtyřiadevadesát procent příslušníků sboru si v prvním pololetí letošního roku ve srovnání s loňskem polepšilo.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Mohu říci, že se nám daří postupně měnit trend, kdy z policie odcházelo víc lidí, než přicházelo, přestože vím, že na začátku roku 2008 nás čeká další vlna odchodů.

Pavel OTTO, redaktor:
Policisté si stále stěžují a chtějí v polovině září znovu demonstrovat.

policista:
Pro řadoví policajty, který sloužíme v noci, denně, přicházíme do styku s lidma, tak pro nás vlastně veškerý výhody nejsou žádný.

policista:
Neuznali mi všechny leta odsloužený, na výsluhový příspěvky, na rentu, na odchodný.

Pavel OTTO, redaktor:
Například severomoravské policii chybí v posledních měsících především zkušenější policisté. Právě ti, kteří sloužili dvacet až třicet let, teď odcházejí nejčastěji.

Fotbaloví funkcionáři obžalovaní z korupce jsou prý nevinní

Ondřej KAPIC, redaktor:
Nevinní jsou podle libereckého okresního soudu tři fotbaloví funkcionáři obžalovaní z korupce. Bývalý sportovní ředitel Slovanu Liberec František Mysliveček, rozhodčí Václav Zejda a svazový delegát Christos Čanaklis. Uplácení se měli dopustit v březnu roku 2004 v souvislosti se zápasem Liberec Zlín. Líčení sledoval redaktor Milan Brunclík.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Podle obžaloby měl ředitel Mysliveček nabídnout rozhodčímu Zejdovi padesát a delegátu Čanaklisovi dvacet tisíc korun za ovlivnění zápasu. Podle soudce Richarda Skýby pro to ale chybí důkazy a nejsou ani v policejních odposleších.

Richard SKÝBA, soudce:
Je tam asi náznak, že tam někde úplatky nebo nějaké peníze, nevím, nemůžu říct úplatky přímo, měl dávat někomu Zejda nějakých padesát litrů. Takže to je takové, vlastně takový lidový termín, což znamená padesát tisíc, a měl dát i jim, ale není jasné komu a za co a kdy a kde.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně Věra Němcová si ponechala lhůtu na odvolání.

Věra NĚMCOVÁ, státní zástupkyně:
Zatím je to předčasné. Počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku a zvážíme poté odvolání.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Na základě vlastního vyšetřování ale už dříve v případu rozhodla disciplinární komise fotbalového svazu. Liberci sebrala body a dala pokutu stejně jako řediteli Myslivečkovi, kterému navíc na dva roky zakázala působit ve fotbale.

Na Svitavsku havaroval linkový autobus

Ondřej KAPIC, redaktor:
Napoličsku se odpoledne převrátil linkový autobus. Nehoda si vyžádala čtyři zraněné. Havárii v těchto chvílích ještě policie vyšetřuje. Další podrobnosti má redaktorka Věra Pavlasová.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Linkovým autobusem jelo v době nehody třináct cestujících. V mírné levotočivé zatáčce u obce Jedlová sjel autobus ze silnice a převrátil se. Čtyři lehce zraněné cestující převezly sanitky do nemocnic v Litomyšli a ve Svitavách. Policie v těchto chvílích nehodu vyšetřuje, ale pravděpodobnou příčinou byla technická závada na vozidle.

Syrský vzdušný prostor narušila izraelská stíhačka

Ondřej KAPIC, redaktor:
Izraelský bojový letoun pronikl v noci na dnešek do syrského vzdušného prostoru. Oznámila to syrská armáda. Podle syrské tiskové agentury SANA letoun odhodil část munice v poušti a vrátil se na izraelské území. Pokračuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Podle syrských vojenských představitelů protivzdušná obrana donutila letoun opustit syrský vzdušný prostor. Neupřesnila ale jak, a to vyvolalo spekulace izraelských médií, že se snad na letadlo i střílelo. Tuto možnost ale nikdo nepotvrdil. Pilot stíhačky americké výroby F18 zamířil nad syrské území z prostoru nad Středozemním mořem a dostal se nad město Daraa na jihu Sýrie nedaleko hranic s Jordánskem a s Izraelem. Syrská ministryně pro krajanské záležitosti Buthajna Šaabaán incident odsoudila a dodala, že k takovýmto událostem nesmí docházet. Podle Šaabánové ale nešlo o vojenský útok na Sýrii.

Spojené státy nechtějí zvyšovat napětí na Tchajwanu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Spojené státy nechtějí zvyšovat napětí na Tchajwanu a odmítají referendum o nezávislosti ostrova. Po setkání se svým čínským protějškem Chu Ťintchaem to prohlásil americký prezident George Bush. Oba představitelé spolu jednali v australském Sydney v předvečer summitu zemí organizace asijskopacifické ekonomické spolupráce. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, oba politici se nevyhnuli ani tématům jako lidská práva, krize v Súdánu či Íránu a Severní Koreji.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Bílý dům není nadšen plánem Tchajwanu uspořádat referendum o budoucnosti ostrova. Nechce se totiž nechat zatáhnout do případného konfliktu s Čínou. Navíc čínský prezident v Austrálii opět varoval Tchajwan, že v případě vyhlášení formální nezávislosti je Peking odhodlán připojit ho i silou. Washington nechce riskovat otevřenou válku a šéf Bílého domu potvrdil, že je pro zachování současného statutu quo, i když je Taipei blízkým americkým spojencem. Na druhé straně prezident Spojených států přijal pozvání Chu Ťintchaa účastnit se jako host olympijských her příští rok v Pekingu.

Na silnicích se zřejmě objeví nový trabant

Ondřej KAPIC, redaktor:
Na silnicích se možná znovu objeví trabanty. Legendární vozítka chce vyrábět německá společnost Herpa. Nový trabant by už neměl zapáchat jako jeho dvoutaktní předchůdce a neměl by dělat ani tolik rámusu. Herpa do něj totiž plánuje montovat motor od BMW. Celkový design vozu však bude v duchu původní verze. Cena ovšem patrně překročí milion korun. Kolik trabantů firma vyrobí, ukáže až zájem zákazníků.

autor: oka
Spustit audio