Radnice čtvrtého plzeňského obvodu chce v Újezdě připomenout místo, kde stávala kaple

2. březen 2023 17:04, aktualizováno

Zbořenou kapli v Újezdu na okraji Plzně by mohlo připomenout architektonicky moderně pojaté pamětní místo. O návrhu, který pomocí kovových tyčí pouze naznačuje, kde kdysi kaple stála, diskutovali místní obyvatelé s vedením tamní radnice a s architekty.

Na besedě se sešly zhruba čtyři desítky lidí, kterým není lhostejná budoucí podoba újezdského náměstí Karla Panušky. Na tomto místě stála od roku 1893 kaple svaté Anny, která ale za minulého režimu v roce 1963 šla k zemi. S návrhem toto duchovní místo nějakým způsobem obnovit přišel místní občan Vladislav Štrunc. Ten původně myslel, že by mohla vzniknout malá výklenková kaplička. „Napadlo mě oslovit občany podpisovou akcí. Sesbíraných asi sto podpisů jsem pak odnesl na radnici.“

Zbořenou kapli v Újezdu na okraji Plzně by mohlo připomenout moderně pojaté pamětní místo

Doubravecká radnice, která Újezd spravuje, oslovila architekty, kteří navrhli připomenout kapli s využitím prvků moderní architektury. „Nepočítáme přímo s replikou kaple. Navrhujeme její připomínku, je to tedy spíše výtvarné dílo,“ přiblížil možnou podobu pamětního místa jeden z autorů návrhu architekt Marek Marovič. „Připomínku tvoří jednotlivé tyče, které vymezují původní půdorys kaple.“

Podle Vladislava Štrunce je dobře, že vznikl nějaký návrh a že o něm lidé diskutují, ať už jsou pro, nebo proti. Ti, kteří přišli do školní družiny o podobě pamětního místa debatovat, měli připomínky, některým se návrh líbil nebo jsou pro jakékoliv zachování odkazu kaple, někdo měl výhrady například k tomu, že se mu předložený koncept zdá příliš moderní.

Zde stávala kaple

Jak uvedl starosta čtvrtého plzeňského obvodu a tedy i Újezdu Tomáš Soukup, pro radnici je důležité, že vidí zájem lidí o to, aby náměstí fungovalo. A už teď je jasné, že nepůjde jen o realizaci připomínkového místa. „Místních lidí a spolků se budeme ptát na jejich potřeby a požadavky a podněty následně předáme architektům. Slíbil jsem, že se s obyvateli znovu sejdeme a tentokrát budeme diskutovat o celkové koncepci náměstí."

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio