Radošovský most je unikátní široko daleko, letos slaví kulatiny

16. leden 2023

Dřevěný most v Radošově u Karlových Varů patří mezi výjimečné stavby Karlovarského kraje. Má zajímavou historii a je technickou památkou. V letošním roce navíc oslaví kulaté výročí.

Břehy řeky Ohře v Radošově na Karlovarsku spojuje od poloviny 14. století dřevěný zastřešený most. Jeho nejznámější podoba pochází z 18. století a stavba patří mezi symboly obce i celého Karlovarského kraje. Tím spíš, že památka v závěru 20. století na delší dobu zcela zmizela. Právě v letošním roce si lidé připomenou návrat ikonické stavby na původní místo.

V roce 1985 unikátní most shořel a s jeho obnovou tehdy nikdo moc nepočítal. Zastřešený a dřevěný most na dlouhou dobu nahradila pouze nehezká, praktická lávka pro pěší. Na přelomu milénia se ale tehdejším politikům podařilo obnovu mostu prosadit.

„Tehdy, když spolu s projektem ležel na stole rozpočet za 15 milionů korun, to byla pro obec nepředstavitelná částka, protože to byly několikaleté rozpočty celé obce. Získání těch prostředků byla určitě velká peripetie, ale nakonec se podařilo,“ vzpomíná Vladimír Zicha, který se do Radošova přistěhoval v období, kdy dřevěný Radošovský most v obci neexistoval.

Základní kámen obnovy mostu byl položen v roce 2001

O dva roky později stála v místech historického přemostění jeho replika. Spodní konstrukci vyztužil železobeton. Zůstaly ale původní kamenné pilíře, na kterých se opět objevilo zastřešené přemostění, stavěné z velké části podle původních plánů.

Současný starosta obce nezávislý Aleš Labík stejně jako obyvatelé obce most pokládá za jeden z regionálních symbolů. Přestože starost o něj obecní rozpočet zatěžuje i dnes. „Trápí nás provoz na mostě, který je větší, než bychom si přáli. Most tím trpí, takže bychom byli rádi, kdyby těch aut po tom mostě jezdilo méně,“ vysvětluje starosta, podle kterého dřevěný most v posledních 20 letech vydržel náročný provoz automobilů. Zažil ale tak řadu složitých následných oprav. I proto dnes most střeží kamery.

Most v Radošově

V letošním roce čekají Radošovský most úpravy související s velkým provozem. Před vjezdy na most vzniknou brány, které na konstrukci nepustí nadměrné nákladní automobily. Most čeká pravděpodobně i dočasná uzavírka, protože pojezdová část konstrukce dožívá.

„Máme v plánu udělat razantnější řešení, které by to auto zastavilo, ještě než tam vjede. Pak nás v tomto roce bude čekat oprava alespoň části pojezdové plochy. Uvědomujeme si, že tato stavba je unikátní široko daleko, nejen v České republice. Uděláme všechno pro to, aby stavba tady vydržela i pro další generace,“ dodal Labík.

Most se do obce vrátil před 20 lety. Od té doby přežil i velikou povodeň v roce 2011, zahrál si ve filmu a v současné době je na seznamu technických památek České republiky. A jeho příběh, jak všichni v obci doufají, bude pokračovat dál.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio