Ragú z červené čočky se špagetami přesně vystihuje výraz ze staré francouzštiny: nadchnout chuť!

Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.

My si dnes uděláme ragú z červené čočky se špagetami.

Suroviny:
500 g červené čočky, 2 cibule, 3 mrkve, 3 řapíky celeru, 3 stroužky česneku, 2 plechovky rajčat, olej olivový, rajčatové pyré, 2 lžíce sušeného oregana a tymiánu, 3 bobkové listy, 1 l zeleninového vývaru, parmezán, sůl, špagety

Postup:
Olej rozpalte ve velké hluboké pánvi, přisypte cibuli, mrkev a celer a opékejte 15-20 minut, aby vše změklo. Na poslední 3 minuty dejte do pánve i česnek. Poté vmíchejte čočku, až se obalí tukem, přidejte i rajčata z plechovky, pyré, oregano, tymián, bobkové listy a vývar. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 40-50 minut probublávat. Čočka by měla změknout a směs zhoustnout. Podle chuti osolte. Ragú podávejte se špagetami uvařenými podle instrukcí na obale, posypané parmazánem.

Příprava ragú není náročná. Jedná se o skvěle ochucené kousky zeleniny podušené doměkka, které se vám rozpadají pod vidličkou. Milujeme ragú!

Červená čočka
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.