Rajský pták mezi květinami – strelície

14. červen 2019

Strelície královská je rostlinou, která bude šperkem vašeho skleníku nebo bytu. Pochází z Jižní Afriky a má i exotický vzhled. V její domovině se jí říká květ jeřába, v Evropě rajský pták nebo rajský květ.

Vzrostlou kvetoucí strelícií ve svém skleníku se může pochlubit také instruktor ČZS Václav Rajšl: „Mám ji tady několik let. Je ve volné půdě, takže nepotřebuje žádnou velkou péči. Občas ji zaleju, přihnojím, letos měla 7 květů. Je to nádhera a snad by vykvetla, i kdyby se jí člověk ani nevěnoval.“

Je náročná na prostor

Strelície dorůstá do výšky kolem 1,5 m. Patří do čeledi banánovitých a její listy jsou i podobné listům banánovníku, mají ale dlouhý řapík. Velké květy v kombinaci oranžové a modrofialové barvy připomínají hlavu cizokrajného ptáka, u nás se dají koupit řezané v květinářstvích. „Pokud ji někdo chce pěstovat v nádobě a dočkat se takových květů, musí jí dopřát prostor, nejméně 100 l propustné zeminy bohaté na živiny,“ radí zahrádkář.

Vhodné podmínky pro strelícii

Jakožto subtropická rostlina strelície vyžaduje dostatek světla a teplo, vděčná vám bude za rosení. Přes léto se jí bude líbit i na balkónu nebo terase. Udává se, že v zimě jsou pro ni nejlepší teploty kolem 15°C. Podle zkušenosti Václava Rajšla ale snese zimování i při nižších teplotách: „V zimě je tady v temperovaném skleníku 5 až 10°C a zvládá to perfektně, přirůstají jí listy a pokaždé nasazuje na květ.“  

Kvete celé týdny

Doba kvetení jednoho květenství je 4 až 6 týdnů, dlouho vydrží i ve váze. „Jen je třeba nepodléhat pokušení ji vyhodit, protože první květ také jako první uvadá,“ radí zahrádkářský instruktor. Sám ale dává přednost nechat květenství na rostlině a těšit se z jeho plné síly a krásy.

Nepoškodit kořeny

„Škůdci strelícii nenapadají. Ale je tu jedna věc, dužnaté kořeny nesmíme poškodit okopávkou. Řada pěstitelů rostlinu přesazuje a množí dělením v době vegetačního klidu, ale když poškodíme kořeny, nepokvete nám,“ upozorňuje Václav Rajšl.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio