Rané brambory se musí rychle spotřebovat. Jejich tenká slupka neumožňuje skladování

Která rostlina je téměř celá jedovatá, ale přesto nechybí na žádném stole? Je to lilek brambor, jehož hlízy jsou jediná jedlá část a my je jako přílohu milujeme. Bramborám vyhovují podmínky, jaké nabízí půda i klima v kraji Vysočina – půdy jsou lehké a i v dobách sucha je na Vysočině stále dostatek vláhy Říká se, že každá třetí brambora u nás vyroste právě na Vysočině.

Brambory pocházejí z Ameriky, kdy se ale dostaly k nám, konkrétně na Vysočinu? Význam brambor objevili už Habsburkové v dobách hladomoru, kdy zjistili, že se brambory mohou při neúrodě obilí stát pro lidi záchranou. Později v 19. století, když museli muži odcházet z chudé Vysočiny za prací do Vídně, před svým odchodem osázeli svá políčka bramborami, a když se na podzim vrátili, měli zásoby na zimu. Tehdy se ukázalo se, že brambory rostou i v méně úrodných a chudých oblastech, a to už jim zůstalo. Dalším důvodem, proč se brambory pěstují hlavně na Vysočině, je to, že odolaly i velkému rozšíření plísně bramborové – na tu je na Vysočině zkrátka příliš velká zima.

Hned po první světové válce patřila Českomoravská vrchovina k největším producentům brambor. V kraji se také brambory šlechtí. Na Vysočině jsou nové odrůdy šlechtěny v Keřkově, obce nedaleko Havlíčkova Brodu. Za 25 let činnosti šlechtitelské stanice Sativa Keřkov zde bylo vyšlechtěno 15 nových uznaných odrůd. Mezi nejoblíbenější v poslední době patří Adéla. Adéla patří k odrůdám poloraným. Co to znamená? „Když u rané brambory necháte proběhnout celý ten vegetační cyklus, tak je můžete i skladovat,“ vysvětluje agronom Bedřich Víteček.

Rané brambory jsou náročné na pěstování

Pro sklizeň je brambora použitelná až po odkvetení, a to platí i pro rané brambory. Termín sklizně raných brambor je od konce června do poloviny srpna. Jak takové hlízy vypadají, dobře známe z trhů a pultů v obchodech právě v těchto dnech. Mají jasně žlutou barvu, která prosvítá velmi tenkou slupkou. „Rané brambory do sebe napoutají hodně vody, navíc mají tenkou slupku, takže výsledkem je, že nejsou vůbec vhodné pro skladování,“ říká Tomáš Caha, ředitel společnosti AgroAutex z Horní Vsi na Pelhřimovsku. Producenti raných brambor podle něj obvykle mají od sklizně pouhé dva dny na to, aby dostali brambory k zákazníkům. Ti by je pak měli do týdne zkonzumovat.

Jako první se sklízejí brambory rané – od pozdních se liší několik svými vlastnostmi a také tím, že při sklizni vyžadují velkou opatrnost. Technologie pěstování brambor patří k těm nejobtížnějším v zemědělství. Sázet je potřeba do řádků s tím, že hroudy hlíny a kamení se nechávají mezi řádky. Při sklizni se potom vyryje celá rostlina a oddělí hlízy od zeminy. Obzvláštní opatrnosti je potřeba věnovat raným bramborám, které se mohou velmi snadno poškodit. Jakmile se tenká slupka naruší, dovnitř se snadno dostává plíseň.

Brambory, které si sami vyberete. A nasbíráte

Rané brambory v kuchyni

Rané brambory obecně obsahují nejen více vody, ale také více cukru, který se ještě nestačil přeměnit na škrob. Právě proto jsou vhodné pro přípravu, kde mají držet tvar – tedy pro vaření, restování i pečení. Krásně se také krájejí a nerozpadají se. Nejlepší jsou pro použití v rychlých a snadných receptech s čerstvými ingrediencemi. Stačí pár čerstvých bylinek, citron, olivový olej, máslo a česnek, a lehká, chutná příloha je hotová.

Při vaření tyto brambory není nutné loupat. Vaření v tenké slupce je vhodné i proto, že právě slupka obsahuje mnoho cenných látek a vitaminů. Vařené rané brambory se mohou podle doporučení kuchařů kombinovat s některými italskými těstovinami i tím, co k těstovinám obvykle podáváme, například bazalkové pesto.

autor: dak