Recept na piškotovou roládu Jany Vlkové se hodí nejen o Vánocích

23. prosinec 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Piškotová roláda

Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Vyzkoušejte piškotovou roládu podle receptu autorky květinových kuchařek.

„Je to takové rodinné stříbro, recept mám od svojí maminky. Jeho předností je jednoduchost a rychlost přípravy,“ říká Jana Vlková.

(Nejen) Vánoční piškotová roláda

Suroviny

Na těsto:

150 g polohrubé mouky
150 g pískového cukru
5 vajec

Na náplň:

5 dl šlehačky
1 lžička růžové marmelády
1 lžička sušených růžových květů na zdobení
moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

Postup

Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Vejce ušleháme s cukrem do pěny a opatrně vmícháme mouku.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a lehce rozhrneme, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.
Pečeme zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.
Budoucí roládu vytáhneme z trouby, jakmile je na povrchu lehce růžová. Při delším pečení by ztvrdla a špatně se rolovala.
Teplou placku zarolujeme i s pečícím papírem, zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Šlehačku lehce osladíme a vyšleháme do tuha. Přidáme lžičku růžové marmelády.
Po naplnění můžeme roládu ozdobit oblíbenou čokoládovou polevou a sušenými květy nebo jenom posypat práškovým cukrem.

Tipy a triky:

Lze použít i jiné jedlé květy, např. levanduli. Jim pak přizpůsobíme výběr marmelády.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.