Recept z rubriky Poradíme vám: bezinkový likér
podle nutriční specialistky paní Jaroslavy Kreuzbergové.
Suroviny:
- 2,5 l bezinkových kuliček
- 1 - 1,5 kg cukru
- 6 lžic silné kávy
- 1 litr vody
- 6 hřebíčků
- 1,5 lžičky skořice
- 1 citrón na plátky (bez kůry)
- 2 vanilkové cukry
- 0,5 l rumu (vodky)
Postup:
Bezinkové kuličky operme a rozmačkáme (nejlépe v odšťavovači), přidáme hřebíček, skořici, přilijte vodu a povaříme 20 minut. Přecedíme přes plátýnko a do šťávy přidáme cukr a znovu povaříme 20 minut. Přidáme vanilkový cukr, citrón a kávu. Směs znovu povaříme 5 minut. Přecedíme a šťávu necháme mírně zchladnout. Do zchladlé tekutiny přidejte rum nebo vodku, zamícháme a slijeme ji do lahví. Likér uskladníme v temnu a chladnu.
Varianta 2
Lžíci sušených bezinkových plodů zalijeme 5 lžícemi vlažné převařené vody a 1 lžící alkoholu (vodka, rum, slivovice, atd.). Necháme louhovat 24 hodin a po čajových lžičkách popíjíme asi každé 2 hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.