Recept z rubriky Poradíme vám: kořeněné hrušky

Poradíme vám

podle nutriční specialistky paní Jaroslavy Kreuzbergové.

Suroviny:

  • 2 kg hrušek
  • 0,5 l octa
  • 0,25 l vody
  • 500 g cukru
  • skořice
  • 80 g hořčičných semínek
  • 5 dkg křenu
  • 5 až 10 zrnek pepře
  • 5 až 10 zrnek nového koření

Postup:

Oloupané hrušky po délce rozpůlíme a odjádříme. Ve vodě svaříme ocet (můžeme použít jablečný nebo vinný, který můžeme ochutit např. estragonem pro „zpikantnění“), cukr a skořici. V tomto nálevu povaříme hrušky, skoro doměkka. Vyndáme je a přendáme do velké sklenice, přidáme k nim očištěný a pokrájený křen, hořčičná semínka, pepř a nové koření. Celé to zalijeme nálevem, ve kterém jsme hrušky vařili. Vydáme však skořici, která by vše chuťově překryla. Sklenici zavřeme a uchováváme v chladnu.

Podáváme k pokrmům, nejlépe k masu, podobně jako sterilizovanou zeleninu.