Ředitelství silnic a dálnic opravuje na Plzeňsku dálnici, která popraskala po přívalových deštích

6. červen 2018

Ještě několik dnů potrvá oprava popraskané dálnice D5 u Heřmanovy Huti na Plzeňsku. Betonová dálnice se vzedmula na 99. kilometru ve směru na Rozvadov minulý čtvrtek po prudkých deštích. Poškozený úsek je od té doby uzavřený, opravuje ho stavební firma a provoz je svedený do protisměru.

Na místě aktuálně pracuje zhruba deset až patnáct pracovníků. „Probíhá příprava k betonáži nových desek s tím, že se tu váže armatura, jsou tady připravené kotevní trny a dilatační stěny. Jakmile bude toto hotovo, začne se betonovat,“ uvedl vedoucí střediska správy a údržby dálnice Ostrov u Stříbra Jaromír Věk.

Čtěte takéŘeditelství silnic a dálnic opraví vyboulenou dálnici D5 u Plzně

Dálnice se musí opravovat kvůli tomu, že v místě proběhly přívalové deště, které způsobily zatopení vozovky. „V těchto místech se voda dostala až deset centimetrů nad úroveň povrchu dálnice, čímž došlo k částečnému podmáčení. Vlivem vysokých teplot dochází k reakci, která působí podobně rozpínavě jako třeba led. Došlo k vystřelení a k prasknutí betonových desek,“ vysvětlil Jaromír Věk s tím, že opravit se musí úsek o velikosti zhruba 10 krát 10 metrů a spotřebuje se při tom přes 30 kubíků betonu.

Jedná se o první podobný defekt v tomto úseku

Ještě několik dnů potrvá oprava popraskané dálnice D5 u Heřmanovy Huti na Plzeňsku

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic je takováto havárie raritou. „ Podobné riziko je sice velmi ojedinělé, ale je všudypřítomné pro všechny cementobetonové kryty dálnic. Teď jsme ve finiši výběru betonárky, která dodá betonovou směs. Pokud se podaří přivézt beton, tak po dvou dnech můžeme obnovit a zkontrolovat protismykové vlastnosti, vodorovné dopravní značení a pustíme plný provoz,“

Auta se sem na opravený úsek dálnice D5 mezi 98. a 99. kilometrem ve směru na Rozvadiv vrátí nejdříve na počátku příštího týdne.

autoři: lum , jik