Ředitelství silnic a dálnic varuje řidiče: zažíváme nejnebezpečnější část zimy

10. prosinec 2022 17:38, aktualizováno

Zimní počasí s teplotami kolem nuly je pro řidiče nejnebezpečnější. Upozorňují na to zástupci Ředitelství silnic a dálnic s tím, že k rizikovým úsekům patří především mosty, které v porovnání s vozovkami snadno namrzají.

Motoristy může snadno překvapit ledovka nebo námraza. Období, kdy se střídají teploty, ve dne je lehce nad nulou a v noci teplota spadne těsně pod bod mrazu, je rizikové zejména na mostech. Důvodem je studený vzduch, který most ochlazuje ze všech stran, obzvlášť nad ránem kvůli tomu může jeho konstrukce snadno namrznout.

V Plzeňském kraji jsou zatím tři velké mosty vybaveny informačními cedulemi se světelnými symboly upozorňujícími na náledí. Konkrétně se jedná o most u Třemošné na Plzni-severu, estakádu přes České údolí na jižním konci Plzně a most u Kočova na Tachovsku. O bezpečí řidičů se v zimě starají také sypači. „Nikomu nedoporučujeme sypač předjíždět, je to velmi riskantní manévr vzhledem k tomu, že řidič netuší, jaký je stav vozovky před sypačem,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Nejlepší prevencí nehod v každém případě zůstává především opatrnost a obezřetnost za volantem. „Lidé by si měli uvědomit, že řízení není zábava, ale zodpovědnost, a měli by jednat vždy s rozmyslem,“ říká Michal Syřínek, vedoucí provozního úseku plzeňské správy ŘSD. Kdo chce bezpečně dojet do cíle, může nyní navíc sledovat mapu zimních rizikových míst, která je nově umístěna na webu www.rsd.cz.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio