Ředkvičky jsou nejenom chutné, ale také zdravé, působí jako přírodní antibiotikum
Také jste jako děti svačili chleba namazaný máslem, zdobený na kolečka nakrájenou ředkvičkou? Už naše babičky věděly, jak je tato drobná zelenina zdravá.
Působí jako přírodní antibiotikum a ničí škodlivé plísně, viry i bakterie. A to nejenom v trávicím a močovém ústrojí, ale také v průduškách.
A věděli jste, že ředkvičky pomáhají rozpouštět žlučové kaménky? A dokonce ani to není jejich poslední dobrá vlastnost. Zařadit do jídelníčku by je měli všichni, kteří chtějí zhubnout nebo ti, kteří trpí problémy s pletí a ekzémem. Myslím, že je na čase vrátit se do dětství a připomenout si tu krásně štiplavou a křupavou dobrotu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.