Referendum o výšce haly v průmyslové zóně v Ostrově je kvůli nízké účasti neplatné

19. únor 2022 08:35

Ostrov má za sebou historicky první místní referendum. Lidé se mohli vyjádřit k výšce haly v průmyslové zóně. Kvůli nízké účasti jsou ale výsledky referenda neplatné.

Nezávazné a neplatné – takový je výsledek referenda v Ostrově, které se uskutečnilo 19. února. Obyvatelé se mohli vyjádřit k výšce jedné z hal, které vzniknají v areálu bývalého strojírenského závodu Škoda.

Vyšší halu tam chce postavit developerská společnost Panattoni, která má stavební povolení na halu vysokou 15 metrů a usiluje o souhlas města s navýšením stavby na 22 a půl metru. Navrhované zvýšení haly se nelíbí části obyvatel města. Odpůrcům například vadí to, že by zastínila nedalekou Rudou věž smrti, která je památkou zapsanou na seznamu UNESCO.

Účast v referendu ale byla nízká a výsledek je tak neplatný. Vyjádřit svůj názor přišlo jen 18 a půl procenta oprávněných voličů, místo potřebných 35 procent. „I když referendum bylo neplatné, převážná většina byla proti,“ uvedla za odpůrce zvýšení haly Anna Bernátková z iniciativy Ostrov můj domov.

Podle ředitele společnosti Panattoni Pavla Sovičky je pro vyšší halu potřeba zajistit ještě několik povolení: „Věříme, že zastupitelé odsouhlasí změnu územního plánu, a to je teprve začátek dalšího kroku případného povolení vyšší haly.“

Zastupitelé budou o změně územního plánu jednat až po vypořádání všech námitek.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související