Rekonstrukce koleje v Máchově ulici v Plzni končí. Studenti ocení nové kuchyňky i hodně zásuvek

12. leden 2022 13:40, aktualizováno

Téměř 400 vysokoškoláků Západočeské univerzity v Plzni se v tomto roce dočká nového studentského bydlení. Na jedné z kolejních budov univerzity - v Máchově ulici 20 - se dokončuje celková rekonstrukce. Ta začala v září v roce 2020 a přišla na celkem 112 milionů korun.

„Prováděla se celková modernizace objektu. Vybouraly se veškeré vnitřní instalace, okenní, dveřní výplně, jen betonová konstrukce zůstala původní. Postupně se zase doplňovala vnitřní instalace, rozvody vody, kanalizace, podlahy, dlažby, obklady, okenní výplně, provedlo se zateplení,“ popsal Zdeněk Kratochvíl z investičního oddělení Západočeské univerzity v Plzni.

V rámci rekonstrukce se změnily také dispozice jednotlivých pokojů. „Proběhla změna dispozic a to z dvoulůžkových pokojů na jednolůžkové, které jsou nově vybavené sociálním zázemím s vlastními koupelnami. Dále stávající třílůžkové pokoje byly přestavěny na dvoulůžkové s vlastním sociálním zázemím,“ řekl stavbyvedoucí David Pajma. Kolej tak nově nabízí téměř 400 studentských lůžek ve 194 bytových jednotkách.

Veškeré stavební práce jsou ukončené

V současné době se kolej uklízí. „Teď je potřeba připravit pokoje tak, aby mohly být vybaveny nábytkem. Bude tam vestavěná skříň, postele, psací stůl, polička a lednice. Důležitou součástí je i dostatek elektrických zásuvek, což studenti jistě ocení,“ popsala mluvčí ZČU Šárka Stará. Všichni studenti budou mít k dispozici i dvě kuchyňky na jednom patře, které jsou také zcela nové a plně vybavené.

Ačkoliv jsou stavební práce u konce, musí se kolaudace odložit. „Bohužel v důsledku narušení dodavatelských řetězců, které je způsobeno situací ohledně covidu, nemáme ještě požární ventily, bez nichž nelze stavbu zkolaudovat. Požádali jsme proto o prodloužení rekonstrukce o tři měsíce. V současné době je termín stanoven na konec května 2022. Každopádně kolej je dokončena,“ uzavřela Šárka Stará s tím, že studenti se začnou na kolej v Máchově ulici stěhovat nejdříve až na podzim se začátkem nového akademického roku.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio