Rekonstrukce kostela v Plasích je hotová. Přinesla s sebou i vzácný objev

26. duben 2022 11:56, aktualizováno

Ve své původní kráse se opět představil římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Rekonstrukce odhalila za barokním portálem ještě jeden románský.

O další krok postoupila oprava bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích na severním Plzeňsku. Do zvelebení celého areálu míří v těchto letech stovky milionů korun mimo jiné i z evropských zdrojů. Národní technické muzeum zde provozuje a rozšiřuje Centrum stavitelského dědictví, Národní památkový ústav vedle opravuje budovy kláštera a do úprav areálu investuje i město Plasy.

Ve své původní kráse se opět představil římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie z 12. století. S rekonstrukcí za 70 milionů korun církvi z velké části pomohla Evropská unie, přispěly ale také Plzeňský kraj nebo místní radnice. „Je to krásný kostel a během oprav jsem ho ještě více poznal, je to nádherné místo pro naše bohoslužby a pro setkávání lidí,“ myslí si tamní farář Günter Ecklbauer.

„Zásadní bylo odvodnění celého kostela,“ vysvětlila vedoucí projektového oddělení plzeňského biskupství Iva Fictumová. „Dále se prováděla výmalba, oprava dlažby, restaurování mobiliáře, a když se postavilo lešení, zjistilo se, že jsou ve špatném stavu vitráže,“ pokračovala. Snížení terénu vedle kostela také odkrylo původní kaple, které dřív tvořily další loď kostela.

Objev románského portálu má evropský význam

Největší objevem je podle Petra Skalického románský portál v západním průčelí kostela. „Objevil ho náhodně díky své intuici můj kolega. Barokní portál, kterým byl ten původní překrytý, je teď vystavený uvnitř,“ vyprávěl. Portál podle něj románský portál pochází z období mezi lety 1189 a 1204. Vnitřek kostela zdobí výmalby Petra Brandla a Leopolda Willmanna. „Nádherná je třeba malba Panny Marie Pomocné na jednom z bočních oltářů,“ uvedl Skalický.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio