Rekonstrukce na selském dvoře U Matoušů v Plzni se chýlí ke konci

9. březen 2021 11:40, aktualizováno

Na selském statku U Matoušů v plzeňském Bolevci se dokončují úpravy na vnitřních expozicích. Obnova národní kulturní památky vyšla na 40 milionů korun. Díky významné dotaci, kterou Národní památkový ústav získal, se podařilo opravit všechny budovy.

V obytném stavení jsou všechny stavební práce již dokončeny. Nachází se tam už velké kusy nábytku jako jsou skříně, stolky truhly ale i nádobí. V kuchyni stojí také pec na chleba. „Ta je funkční, ale kvůli bezpečnosti a doškové střeše v ní zatím topit nehodláme,“ řekl správce objektu Martin Kolovský.

V obytném stavení je zajímavá výmalba. Podle dochovaných nálezů se ladily barevné kombinace, odstíny a vzory do posledních detailů. V modrých barvách je například komůrka pro dceru.

Jednou z expozic bude Cesta obilí

Obnovena byla i došková střecha na obytném stavení, kde došky bývaly až do 90. let 20. století. V expozici se bude moci návštěvník dozvědět, jak se taková došková střecha váže. „Budou zde záklasníky, čičáky a ukázka toho, jak se to dříve vázalo na skutečné střeše,“ popsala spoluautorka expozice Marcela Poláková.

Expozice Cesta obilí bude umístěna v prostorech sýpky a návštěvníkům představí činnosti od setí, sklízení až po zpracování zrna i slámy. V expozici bude vidět i dobová fotografie z roku 1940 z dožínek.

Nevzhledný eternit nahradily na střeše statku už v roce 2020 slaměné došky

Různé typy cepů jsou doprovázeny říkadly. „Dříve se mlátilo ve skupinách od jednoho mlatce až po šest. Díky říkadlům si mlatci udržovali rytmus, aby mlátili pravidelně,“ dodala Marcela Poláková.

Statek by měl být dokončen 18. března, všichni doufají, že budou moci nové expozice návštěvníkům ukázat co nejdříve. Expozice by se měla v průběhu roku měnit podle známých tradic a svátků. Takže i návštěvníci, kteří na statek přijdou opakovaně, uvidí vždy něco nového.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio