Rekonstrukce Národopisného muzea Plzeňska pokračuje, návštěvníci se do něj podívají příští rok

21. březen 2023 22:00, aktualizováno

Ani letos se návštěvníci do plzeňského Národopisného muzea nepodívají. Kvůli kompletní rekonstrukci je dlouhodobě uzavřené. Práce se ale pozvolna chýlí ke konci.

Národopisné muzeum Plzeňska

Muzeum má za sebou to nejinvazivnější, to znamená instalaci všech inženýrských sítí a vložení výtahu do světlíkového dvorku. Momentálně se pracuje hlavně na podlahách. Cena za rekonstrukci zatím zůstává stejná, tedy 120 milionů korun, a to i přesto, že dosavadní práce přinesly několik překvapení. „Podařilo se například odkrýt jeden sklep, o jehož existenci jsme nevěděli, nebyl ani na plánech z počátku 20. století. Pravděpodobně ho zasypali ze statických důvodů zhruba v polovině 19. století,“ prozradil ředitel Západočeského muzea Jiří Orna.

Na dvorku Chotěšovského domu byla obnovena studna, v Gerlachovském domě se zase podařilo zrestaurovat barokní krov. „Protézovali a vyspravovali jsme ho víc, než jsme původně předpokládali. Nový je nakonec zhruba z 50 procent,“ uvedl vedoucí národopisného oddělení Západočeského muzea Michal Chmelenský.

V červnu letošního roku se plánuje objekt kolaudovat. Poté se začnou instalovat nové expozice. Návštěvníkům se Národopisné muzeum Plzeňska otevře v roce 2024.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio