Rekonstrukce Slovanské ulice v Plzni komplikuje život obchodníkům

24. červen 2019 14:00

Dlouhodobá rekonstrukce Slovanské ulice v Plzni ohrožuje některé tamní obchodníky. Kvůli rozkopané ulici jim klesají tržby a bojí se, že budou muset skončit.

Výpadovka na Písek, kterou lemují krámky, je kvůli kompletní rekonstrukci na rok rozkopaná. Oprava navíc začala pár měsíců po výměně železničních mostů u nádraží, kvůli které měli řidiči do Slovanské dva roky horší přístup.

„Je to opravdu hodně znát na prodeji,“ stěžovala si Jana Slavíková, která na Slovanské provozuje květinářství. Rekonstrukci ulice cítí významně na tržbách také provozovatelka lahůdek Martina Plaňková. „My už jsme dneska mínus 30 až 40 % procent, co jsme tržili před tím. Zákazníci k nám nechodí, protože jsou všude výmoly,“ řekla Plaňková. Na další problém upozorňuje Štěpánka Heřmanová z farmářského obchodu. Dotýká se jich zhoršený přístup k zásobování. „Není tady kde zastavit a kde vykládat zboží,“ stěžovala si.

Město ztráty kompenzovat nemůže

Někteří podnikatelé řešili rozkopanou ulici s vedením města. Primátorův náměstek Michal Vozobule z TOP09 naštvané obchodníky chápe, kompenzovat ztráty z rozpočtu jim ale město nemůže. „Město nikdy žádný podpůrný mechanismus nemělo a nemá. Pokud nedojde k přímému zamezení přístupu k provozovně, zákon nic takového nepožaduje,“ musel zkonstatovat náměstek Vozobule. Radnice se snaží lidi co nejvíce informovat. Zároveň tlačí na zhotovitele, aby akci dokončili co nejrychleji.

S obchodníky ze Slovanské třídy se potkal i primátor Martin Baxa z ODS. „Jsem si samozřejmě vědom toho, že jsou podmínky pro ně velmi obtížné. V mnoha případech je to opravdu velmi vážný problém,“ řekl primátor s nadějí, že po rekonstrukci budou mít podnikatelé na dlouhou dobu klid.

Podnikání v ohrožení

„Nevím, jestli to vůbec přežijeme. Dvacet let jsme tady, ale současnou krizi jsme ještě nezažili,“ vypověděla se strachem o své podnikání Martina Plaňková z lahůdek. Sousední papírnictví s drogérií se už podle podnikatelky Jany Plaščiakové opravené ulice nedočká. „Končíme a 15. července definitivně zavíráme krámek. Nejsou tržby,“ řekla Plaščiaková. Pro starší zákazníky, kteří nakupují v drogerii, je problém přecházení a tramvaj tady nestojí.

Rekonstrukce Slovanské třídy má skončit příští rok na jaře. „Stále máme plán, aby Slovanská byla hotová ještě letos,“ dodal primátorův náměstek pro dopravu Michal Vozobule z Plzně.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio