Rekonstrukce Studentské ulice v Plzni se pomalu blíží k cíli

28. červenec 2017

V Plzni jde pomalu ale jistě do finále rekonstrukce Studentské ulice. Frekventovaná čtyřproudá komunikace se opravuje od loňského září a v neděli začne poslední etapa prací. Bude to znamenat další uzavírku.

Během poslední fáze oprav se uzavře napojení ze Studentské ulice na Gerskou, a to pro osobní i hromadnou dopravu. Zastávka autobusové linky číslo 30 Severka z Košutky do Gerské ulice bude proto přeložena na zastávku veřejné linkové dopravy. Zároveň budou obnoveny zastávky Bolevecká náves a Komenského. Každopádně celá rekonstrukce skončí o pár týdnů dřív, než bylo původně plánováno, tedy koncem srpna nebo začátkem září. Obyvatelé i řidiči se s uzavírkami zatím popasovali dobře.

„Lidé jsou vzorní a vnímají to, že se silnice někdy opravit musí, a že je to zásah do jejich života. Nejen řidičů automobilů nebo MHD, ale i chodců,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář z ODS.

Studentskou ulici opravuje Ředitelství silnic a dálnic a to už také připravuje budoucí vnitřní městský okruh, který na Studentskou naváže. Propojí hlavní tahy od Prahy na Most a Karlovy Vary a jeho stavba by měla začít příští rok. Stavba bude rozdělená na tři části, vysvětlil ředitel plzeňské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák: „ Od ulice Jasmínová na Slovanech až po ulici Rokycanská to je první úsek. Druhý úsek je od Rokycanské ulice až po ulici na Roudné, a třetí úsek je od ulice na Roudné až po Plaskou ulici.“

Další rekonstrukce pokračují

A příští rok taky začne oprava druhé části Studentské ulice. Tedy od Gerské ulice až ke Globusu.

„Vlastní rekonstrukce spočívá v úplné výměně konstrukčních vrstev vozovky v úpravě šířky jízdních pruhů, to znamená, že budeme dělat i nové obruby, dále přemístění a zřízení nových zastávek MHD, úpravu křižovatek s ohledem na větší bezpečnost chodců a v neposlední řadě i rekonstrukci kanalizace, která je v současné době v jízdním pruhu, což není pro tuto komunikaci ideální. Kanalizace bude přemístěna do středního dělícího pásu,“ doplnil Zdeněk Kuťák.

Ředitelství silnic a dálnic bude při rekonstrukci spolupracovat s městem, které se postará o opravy chodníků a celkovou úpravu okolí Studentské ulice. Starosta prvního obvodu Miroslav Brabec z ČSSD pak připomíná, že Studentská ulice je důležitá i kvůli chystané dostavbě západního obchvatu.

„Studentskou ulici už připravujeme na větší provoz, který nastane, až bude západní obchvat. Vysazujeme tři tipy výsadby nižší, vyšší a vysoké stromy, aby odhlučnily a smogově zachytily všechen provoz,“ uvedl Miroslav Brabec.

Čtyřproudou Studentskou ulicí denně projede zhruba 20 tisíc aut.

autoři: kos , jik
Spustit audio