Rekonstrukce velké synagogy v Plzni spěje do finále. Otevírat se bude 10. dubna

17. září 2021 10:55, aktualizováno

Kompletní rekonstrukce synagogy začala před dvěma lety a v současné době jsou všechny hlavní stavební a restaurátorské práce včetně nástěnných maleb téměř dokončené. Na řadě jsou teď už jen drobné úpravy. Rozsáhlé opravy se dočkal také sousední rabínský dům, ze kterého kromě původních obvodových zdí a schodiště do 1. patra nezbylo vůbec nic.

„Od posledně je zrekonstruován aron ha-kodeš, což je schránka na tóru Zbývají dodělat dva kalichy a takové střapce nad parochetem(závěsem). Jinak by měla být zimní modlitebna po uklizení hotová. Zbývá dodělat kovové prvky na bimě a na aronu v hlavní lodi. Velká část restaurátorské práce je ještě v předním vchodu, tam nejsou stropy a stěny dodělané,“ uvedl předseda plzeňské židovské obce Jiří Lőwy.

Ve velké lodi synagogy už zbývá jen uklidit prach, který tam ulpěl ze stavebních pracích, a také dopilovat pár nedodělků a oprav. „Toto jsou jen takové dokončovací retuše. Teď konkrétně tu dodělávám dekor k patě, protože se tu dělala nová podlaha a tak se to různě oťukalo. Musí se to obnovit,“ popsal restaurátor Pavel Živák.

Práce finišují a nový prostor se rýsuje

Rozsáhlejší stavební práce pokračují také v sousedním rabínském domě, kde vznikne muzeum židovských rituálních lázní. „Máme hotové ocelové zábradlí, a taky schody, které se příliš neliší od originálu, protože schodiště bylo původně jinde. Jsou vylité podlahy, dělá se dlažba, nová výmalba a v horních patrech už jsou připravené malé byty,“ doplnil Jiří Lőwy.

Kompletní rekonstrukce synagogy i rabínského domu za 100 milionů korun bude hotová na jaře příštího roku. 10. dubna se pak uskuteční slavnostní otevření synagogy.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio