Rekonstrukce zdevatovaného kostela v Kostelní Bříze bude pokračovat i letos

Další rekonstrukcí projde v letošním roce zdevastovaný kostel sv. Petra a Pavla v Kostelní Bříze nedaleko Březové na Sokolovsku. O záchranu památky usiluje Nadace pro děti, která historický objekt zachránila před demolicí. Letos se bude pokračovat opravami vnitřních prostor za zhruba 1,8 milionu korun.

V první etapě rekonstrukce byla opravena statika objektu, injektovány základy, opraveny krovy a střecha. Nová je také jedna z věží kostela. Provedením hlavních stavebních prací na kostele se podařilo zastavit další devastaci. Loni stavební práce stály šest milionů korun.

Kostel sv.Petra a Pavla

Letos budou opravy pokračovat v interiérech kostela. Vnitřek budovy dostane nové omítky, dojde i na renovaci části oken. Nadace pro děti začne zpracovávat také projekt konečné podoby kostela. Tam bude muset spolupracovat s památkáři. Na závěr by se ke kostelu měla připojit přístavba na severní straně a dokončit interiéry.

Cílem Nadace pro děti, je vybudovat v kostele muzeum zaniklých obcí Slavkovského lesa. Peníze získává nadace od sponzorů, 300 tisíc korun ročně poskytuje město Březová. V letošním roce byl nadace ráda našla partnera také na německé straně, který by do projektu šel a pomohl získat peníze z evropských fondů. Celkové náklady na přestavbu kostela na muzeum jsou odhadovány na 15 až 18 milionů korun.

Kostel sv. Petra a Pavla Kostelní Bříza

První zmínky o kostele sv. Petra a Pavla jsou z počátku 15 století. Současná podoba vychází z pozdně barokní přestavby v letech 1804 až 1806. Po odsunu německého obyvatelstva pozbyl kostel svou původní funkci. Do svého majetku ho získalo město a prodalo ho soukromé firmě, která kostel chtěla opravit. Ze záměru ale sešlo a tak jej Březová koupila zpět a věnovala Nadaci pro děti.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio