Rekvalifikace jsou pro kohokoliv, říká specialistka Úřadu práce. Koupit je můžeme i na tzv. e-shopu

11. červenec 2023

Z pohodlí domova a v příjemném uživatelském prostředí si vybírání nové profese můžete opravdu užít. O novinkách v rekvalifikacích mluvila v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc Jana Čuhlová, specialistka Úřadu práce pobočka Olomouc.

Vstup do e-shopu rekvalifikací pro ty, kdo chtějí podat přihlášku do kurzu (správný název je Databáze rekvalifikací a dalšího vzdělávání) naleznete ZDE.

V Databázi je možné vyhledat si rekvalifikaci (tu může plně uhradit Úřad práce) nebo kurz digitálního vzdělávání (počítačové kurzy od uživatelských po programování, kurzy řízení výroby a další kurzy, které v sobě mají prvky digitalizace, automatizace a robotizace; zde Úřad práce hradí 82 % kurzovného, 18 % je spoluúčast hrazená frekventantem kurzu).

Tato možnost platí nejen pro ty, kdo jsou aktuálně bez práce, a proto se evidují na Úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. I ten, kdo pracuje, studuje, podniká, je na rodičovské dovolené apod. se může zaevidovat na Úřadu práce jako zájemce o zaměstnání a může si požádat o úhradu rekvalifikace nebo kurzu digitálního vzdělávání.

O kurzy digitálního vzdělávání je možné žádat pouze elektronicky (přes e-shop), je k tomu třeba přihlásit se prostřednictvím identity občana. V praxi to probíhá tak, že se vstoupíte do Databáze (bez přihlášení), prohlížíte si kurzy digitálního vzdělávání a rekvalifikace a ve chvíli, kdy kliknete na tlačítko „Přihlásit se na kurz“ jste požádáni o zadání identity občana. Žádost o evidenci zájemce o zaměstnání (pokud nejste již jako uchazeči nebo zájemci o zaměstnání na Úřadu práce evidovaní) je vyplňována automaticky současně s přihláškou na kurz.

O rekvalifikace lze žádat stejným způsobem jako o kurzy digitálního vzdělávání. Druhá možnost je vytisknout si příslušný formulář a vyplnit jej (je třeba vyplnit část A, B tzv. Zájmu o zvolenou rekvalifikaci a požádat vzdělavatele o vyplnění části C Zájmu o zvolenou rekvalifikaci, formulář je ke stažení ZDE) a podat jej na Úřadu práce společně se žádostí o zařazení do evidence zájemce o zaměstnání (formulář je ke stažení ZDE). Oba formuláře obdržíte také na Úřadu práce.

Databáze rekvalifikací a dalšího vzdělávání je novinka, je spuštěna od poloviny ledna 2023. V současnosti jsou především oslovováni vzdělavatelé, aby se Databáze naplnila kurzy (k dnešnímu dni je za celou ČR zadáno 585 kurzů, které mají uvedený i termín zahájení). Databáze je však již otevřena i pro účastníky kurzů a je možné v ní podat přihlášku na kurz. Informační kampaň zaměřená na účastníky kurzů má proběhnout na jaře 2023.

Další informace v Olomouckém kraji: jana.cuhlova@uradprace.cz, tel. 950141322

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio