Relaxační park mají díky studentům senioři ve Stříbře

4. červen 2016

Relaxační a zábavní park pro seniory navrhli stříbrští středoškoláci. Se svým projektem vyhráli celorepublikovou soutěž a postoupili do mezinárodního finále nejlepších studentských projektů z celého světa.

Venkovní posilovnu ve Stříbře mají babičky díky studentům tamní obchodní akademie. „Nápad vznikl v rámci soutěže Navrhni projekt, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Když jsme se rozhlíželi po okolí, co by městu chybělo nebo pomohlo v rozvoji, tak to byl právě projekt mířený na seniory, snažili jsme se vytvořit něco i jim," vysvětluje Václav Hlaváč.

Jeho kolega Karel Hornyicki popisuje atrakce, které jsou v parku k dispozici. „Například venkovní posilovna pro seniory, stezka bosou nohou, která také ovlivňuje lidské zdraví, různá místa na odpočinek, jako jsou například lavičky, altán, a vše je doplněno okolní zelení," popisuje Hornyicki.

Studenty vede učitelka odborných předmětů Ivana Strachotová, která oceňuje, že si její studenti všímají i starší generace. „Je to signál, že to s tou mladou generací není až tak špatné," říká Strachotová.

Projekt už studenti zrealizovali, a to v Třešňové ulici u domu s pečovatelskou službou, kde mají senioři pět cvičících strojů, například rotoped, masážní zařízení nebo šlapadlo. V plánu mají studenti postavit ještě altán, kde si budou moci senioři a seniorky odpočinout. Podobný park vznikne v budoucnu i v nedalekých Kladrubech.

Stříbrští senioři cvičí v relaxačním parku. Navrhli jim ho studenti obchodní akademie
autor: lum
Spustit audio