Relikviář svatého Maura dostane novou muzejní expozici. O návrhu rozhodla architektonická soutěž

2. květen 2015

Státní hrad a zámek Bečov už ví, jak za dva roky představí svůj největší poklad –románský relikviář svatého Maura. V architektonické soutěži, kterou uspořádal Národní památkový ústav (NPÚ), byl vybrán návrh pražského ateliéru SGL projekt.

Jeho řešení umožní připravit expozici, která bude rozvíjet jednotlivé příběhy relikviáře počínaje jeho vznikem v první třetině 13. století a osudem svatého Maura přes putování do Čech v 19. století, ukrytí relikviáře před koncem druhé světové války po jeho detektivní vypátrání a následné restaurování.

Speciální důraz bude kladen na potřeby a zájmy různých typů návštěvníků včetně dětí, počítá se například i s poutníky. Nové prostory umožní jednak rozšíření expozice o další oblasti (například budou moci být představeny unikátní předměty související s restaurováním) a také návštěvníci budou moci setrvat u relikviáře delší dobu nebo se k němu vracet.

Expozice vzniká jakou součást záměru obnovit celý areál bečovského hradu a zámku, který byl v roce 2010 v ještě přípravné fázi oceněn prestižní cenou Evropské unie Europa Nostra v kategorii projekt, výzkum. Architektonická soutěž na výtvarné a prostorové řešení nové tematické expozice relikviáře sv. Maura na státním hradě a zámku Bečov byla vyhlášena letos v únoru.

Čtěte také

Nakonec se sešlo devět projektů, z nichž porota složená z nezávislých expertů a doplněná o odborníky Národního památkového ústavu včetně kastelána bečovského hradu Tomáše Wizovského, dalších institucí a zástupce arcibiskupství vybrala 15. dubna návrh ateliéru SGL projekt.

„Hrad Bečov představuje v souboru památek spravovaných NPÚ mimořádný autentický celek, kterému je třeba věnovat velkou pozornost. Výsledky architektonické soutěže na řešení expozice relikviáře potvrdily, že se vyplácí jít mnohdy složitější cestou výběru projektanta podle kvality návrhu, nikoli jen jeho ceny. Věřím, že vítězný tým, který má za sebou řadu úspěšných projektů, se úkolu zhostí zodpovědně,“ uvedla k soutěži generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

V ideálním případě by mohli první návštěvníci spatřit relikviář v novém prostředí již v roce 2017.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio